Які альтернативи газу використовують на Харківщині - слухайте в ефірі Українського радіо Харків

Які альтернативи газу використовують на Харківщині - слухайте в ефірі Українського радіо Харків

18 жов. 2021

Новий опалювальний сезон стартує на фоні подорожчання газу. Як громади Харківщини готуються до зими та які альтернативи газу використовують для обігріву об’єктів соціальної сфери? Говоритимемо  про це 19 жовтня о 12.15 в ефірі Українського радіо Харків.

У Старосалтівській громаді в цьому опалювальному сезоні запускають лінію з виробництва пелет із гілок та обрізків дерев. Уже заготували близько 100 тонн сировини. Пелетами планують опалювати дитячі садочки, школи та комунальні заклади, - розповів Старосалтівський селищний голова Едуард Коновалов.

«Зараз будемо запускати повністю лінію, беремо людей. Поки ми пробували своїми силами «Салтівводоканалу», я думаю, що у нас буде все добре. Матеріал у нас уже є, і ми досі збираємо по всіх селах обрізки, подрібнюємо та привозимо на нашу пелетну лінію», — сказав Коновалов.

Розробка проєкту пелетної лінії коштувала громаді близько 300 тисяч гривень, саму лінію було придбано за кошти американської грантової програми DOBRE.

«Ми планували в позаминулому році закупати пелети, але це невигідно, і ми відмовилися. Я планую, що ті пелети, які будуть у нас вироблятися, будуть набагато дешевші, ніж ми будемо закуповувати в будь-якій організації, яка є по області, по району. Тому що це наші витрати і наші кошти. Вигода буде», – впевнений Старосалтівський селищний голова.

 За словами засновника Харківського енергетичного кластеру Станіслава Ігнатьєва, перша в Україні енергонезалежна громада з’явилася саме на Харківщині. Це село Веселе, де для виробництва електроенергії та тепла використовуються місцеві природні ресурси. Зокрема, школа опалюється пелетами з соломи, що виробляють у п’ятистах метрах від самої школи. А амбулаторію забезпечує електроенергією сонячна електростанція, встановлена на даху, обігрівається заклад завдяки тепловому насосу «Повітря-вода».

«Альтернатива газу давно існує в Україні. Це як ті енергоресурси, що є у нас під ногами: відходи деревини, щепа, лушпиння соняшнику, солома, так і більш екзотичні – геотермальна або сонячна енергія. Сьогодні, з підвищенням цін на газ, ці проєкти іноді стають дешевшими, ніж газ. В Україні достатньо фінансових ресурсів, доступних як громадам, так і домогосподарствам для того, щоб зробити їх ще дешевшими або навіть безкоштовними»,каже Ігнатьєв.

Детальніше про досвід громад Харківщини та про альтернативи газу, які себе вже виправдали, слухайте у вівторок, 19 жовтня, о 12.15 на Українському радіо Харків онлайн, в мобільному застосунку «Суспільне радіо» та в FM-діапазоні: 

Харків — 106,1 FM, 

Первомайський — 102,6 FM, 

Балаклія — 89,1 FM.