«Українською — вільно» на Українському радіо Харків

«Українською — вільно» на Українському радіо Харків

21 жов. 2021

Українське радіо Харків приєднується до спецпроєкту Суспільного «Українською — вільно». Чи є у Харкові україномовне середовище, у кого шукають підтримки містяни, які спілкуються українською в побуті та де у місті студенти-іноземці точно почують українську —  відповіді на ці питання слухайте щобудня о 12:55 та 17:55 на хвилях Українського радіо Харків.  

«В своїх радіоефірах ми хочемо надихнути розмовляти, вивчати, писати і читати українською», — каже редакторка Українського радіо Харків Зоя Рудь. 

Один із героїв програми — художник Нікіта Тітов народився в Естонії. Він поділився, що мама і бабуся розмовляли естонською, все інше оточення – російською. «У мене було бажання вивчити і мати можливість спілкуватися українською», — розповідає Нікіта. 

IT-фахівець і громадський діяч Олесь Штефчук уже 5 років спілкується виключно українською. Почав з мовомарафону — 30 днів говорити українською. 

«Найважче було на роботі, бо там специфічна комп’ютерна термінологія, деякі терміни спеціально шукав. Трохи в побуті, деякі слова не часто вживані. Подобається м’якість і доброта української. В мене перші роки категорично не виходило лаятися. І з дружиною також. І це, безумовно, прекрасно», — каже Олесь Штефчук

«Я родом з Івано-Франківська, але в кінці 90-х приїхав в Харків вступати в театральний інститут. І на той момент Харків був абсолютно російськомовним містом. Мені довелося перейти на російську. Обрав позицію зручну для людей, щоб бути зрозумілим і почутим, — розповідає музикант, актор Олег Каданов. – Після 2014-го року, коли пролилася кров, то я повністю перейшов у творчості на українську, а згодом — і в побуті».

Нагадаємо, що  Українське радіо Харків можна слухати онлайн на сайті філії, в мобільному застосунку «Суспільне радіо» та в FM-діапазоні:  

  • Харків — 106,1 FM, 
  • Первомайський — 102,6 FM, 
  • Балаклія — 89,1 FM.