«П’ятеро з ломбарду» – Суспільне Харків запускає третій подкаст про регіональну історію

 «П’ятеро з ломбарду» – Суспільне Харків запускає третій подкаст про регіональну історію

1 лис. 2021

Переписування історії, перекручування фактів та подій сторічної давнини досі утримує Харківщину в «зоні турбулентності». Суспільний мовник Харкова запускає новий подкаст, де в центрі уваги — історичні події в Харкові часів Української революції 1917 – 1921 років. 

«П’ятеро з ломбарду» – подкаст про період, що на понад сто років визначив напрям руху нашої країни та регіону. Українська революція минулого століття заклала фундамент новітньої української державності, а відголоски її наслідків – тоталітарного режиму Радянського Союзу – досі формують порядок денний Харківщини. 

«Хто не чув “Харків – перша столиця”? Але столиця чого… Цей подкаст — наш внесок у популяризацію регіональної історії та відновлення “затертих” сторінок історії», – каже авторка подкасту «П’ятеро з ломбард» Тетяна Кривоніс.

         читайте також : Суспільне презентує YouTube-канал для дітей

Новий подкаст про Українську революцію 1917-1921 років Суспільне Харків запускає у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті. 

«Чи багато ми знаємо про історію рідного краю? У шкільному курсі, у кращому випадку, є загальні згадки на тлі загальнодержавних подій. Північно-Східний відділ Українського інституту національної пам’яті спільно з Українським радіо Харків спробує заповнити ці лакуни, – говорить начальниця Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова. — Харківський вимір Української революції — складний, динамічний період, але тим і цікавий, особливо з вуст відомого дослідника, співробітника Інституту Едуарда Зуба».

Едуард Зуб уже чверть століття досліджує історію Харківщини 1917-1939 років. Він написав книгу «Харківський ЧеКа. Прощання з міфами»(«Харьковская ЧеКа. Прощание с мифами») та близько 500 популярних і наукових статей. У його творчому доробку – сценарії трьох документальних фільмів. Сфера інтересів – Українська революція на Харківщині, історія радянських каральних органів, історія церкви.

«Національне відродження 1917-го, спричинене падінням російської монархії, було швидким та бурхливим. Але про те, як воно буяло на Харківщині, зараз мало хто знає. Більше говорять про українізацію 20-х років, надзвичайно динамічну і досить суперечливу. Хоча вона була лише наслідком тих процесів, що відбувалися тут у 1917-1920 роках, вимушеною поступкою комуністів національним домаганням українців. Про те, хто і як рухав на наших теренах Українську революцію, чому вона зазнала поразки і чи була та поразка остаточною, розкаже допитливим наш спільний проєкт», — говорить історик, головний спеціаліст Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Едуард Зуб. Саме з ним ми будемо говорити про хронологію та наслідки Української революції на Харківщині. 

«Наша інституція завжди намагається якомога ширше доносити правдиву інформацію про українську історію усіма доступними каналами — книги, телебачення, презентації, відеоконтент. І зараз, завдяки нашій цій співпраці, отримаємо, впевнена, якісний продукт у новому для Інституту форматі аудіо подкастів», — додає керівниця регіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова.

Подкаст «П’ятеро з ломбарду» має допомогти деконструювати радянські міфи про місцеві особливості Української революції 1917- 1921 років. Назва подкасту – відсилка до іронічної назви харківського пам’ятника на честь проголошення радянської влади в Україні: «П’ятеро несуть холодильник з ломбарду», «П’ятеро з ломбарду», «Холодильник» тощо. Так у народній творчості були переосмислені специфічний вигляд монумента та історія з кримінальною справою «Шестеро з ломбарду» повоєнних часів. Зараз радянський пам’ятник демонтований, його змінив пам’ятник Незалежності — «Україна, що летить».

 «Це історія, яка впродовж багатьох років була затиснута в рамки радянської ідеології, пропаганди та репресій. Якщо про загальнонаціональні події Української революції ще можна дізнатися з підручників, науково популярних проєктів, то перебіг її тут – у нас на Харківщині, залишається, здебільшого, в архівних документах та дослідженнях вузького кола істориків, які вивчають цю тему, — говорить авторка подкасту «П’ятеро з ломбарду» Тетяна Кривоніс. – Ми хочемо зробити регіональну історію видимою та доступною».

Слухати подкаст «П’ятеро з ломбарду» можна від 3 листопада щосереди на SoundCloud, We.fo, Anchor та інших платформах.

Нагадаємо, харківська команда Суспільного випустила подкасти «Ан-26. Історія останнього польоту» та  «Місто Барабашово»

Телеканал UA: ХАРКІВ, Українське радіо Харків, разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: