Як писати за новим правописом — у проєкті Суспільне Харків «ПРОмова»

Як писати за новим правописом — у проєкті Суспільне Харків «ПРОмова»

8 лис. 2021

До Дня української писемності та мови команда Суспільне Харків підготувала проєкт «ПРОмова», покликаний простою мовою розповісти про нові правила українського правопису. Його транслюють між основними програмами всі регіональні телеканали Суспільного

Нова редакція правопису повернула сучасну орфографію до традиційного правопису 1928 року, але з урахуванням новітніх мовотворень. Наприклад, вживання фемінітивів у назвах професій або ж написання складних слів з іншомовними частинами. Проєкт «ПРОмова»  — це 9 анімаційних експлейнерів, які пояснюють найбільш вживані нові правила. Їх визначили мовники Харківського національного університету ім. Каразіна.

«Ми обирали ті правила, які людина може вживати щодня: на роботі, у побуті, під час листувань у соцмережах та під час заповнення офіційних документів. І поки в Україні триває період адаптації до нових правил, такі експлейнери можуть полегшити звикання до них», — каже лінійна продюсерка UA: ХАРКІВ Олександра Новосел.

Перші епізоди вийшли в ефір Суспільного Харків минулого тижня і до 14 листопада глядачі побачать всі серії «ПРОмови». 

Нагадаємо, Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. На Харківщині це — телеканал UA: ХАРКІВ і Українське радіо Харків.

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: