Про створення у Харкові муніципальної служби швидкої допомоги — «Відкритий доступ» на Українському радіо Харкова

Про створення у Харкові муніципальної служби швидкої допомоги — «Відкритий доступ» на Українському радіо Харкова

20 гру. 2021

Харківська міська рада заявила про намір створити у місті муніципальну службу швидкої допомоги. Попередньо, запрацює вона через за півроку. За допомогою таких швидких люди зможуть доїхати до лікарні або поліклініки, а також викликати медиків додому. 21 грудня о 12:10 в ефірі програми «Відкритий доступ» на Українському радіо Харкова  поговоримо про створення цієї служби. 

Отримати допомогу муніципальної  швидкої мешканці зможуть, зателефонувавши за номером 15-03.

Представник громадської організації «Швидка оберігає кожного» Максим Федак, який раніше працював у службі екстреної допомоги, вважає, що муніципальна служба розвантажить працівників швидкої, що займаються більш складними екстреними випадками та мають кращу підготовку і навички.

«Це розвантажить швидку допомогу, безумовно. І від цього виграють всі, і насамперед виграють пацієнти. Коли я працював у службі екстреної медицини, лише невисокий відсоток лікарів були підготовлені до саме екстреною медичною допомогою — проведення при необхідності повного комплексу дій інтенсивної терапії та реанімаційних дій», — розповів Максим Федак.

З 2019 року подібна міська служба швидкої допомоги працює в Одесі, про її роботу розповість прес- секретарка Департаменту охорони здоров’я Одеської міськради Альона Вельможко. За її словами, служба стала корисною, зокрема, на початку пандемії коронавірусу, оскільки мобільні бригади могли брати експрес-тести та ПЛР-тести вдома. 

«Людина, у якої є симптоми коронавірусу, залишалася вдома, дійсно повністю ізольована, нікуди не виходила, ні з ким не контактувала. І я вважаю, що це також допомогло, по-перше, забезпечити людей якісною, та що важливо, безкоштовною діагностикою в комфортних домашніх умовах, а по-друге, звичайно, попередило подальше розповсюдження коронавірусу, тому що люди отримували цю послугу на дому, а не переміщувалися містом», — зазначила Альона Вельможко.

Тож чим саме зумовлена необхідність створити муніципальну службу швидкої у Харкові, які функції вона виконуватиме, як працюватиме, чи будуть у складі бригад педіатри, скільки машин виїжджатиме та як швидко вони прибуватимуть на виклик — про це поговоримо під час ефіру в програмі «Відкритий доступ». 

Нагадаємо, що слухати Українське радіо Харкова можна онлайн, у мобільному застосунку «Суспільне радіо»  та в FM-діапазоні: 

  • Харків — 106,1 FM, 
  • Первомайський — 102,6 FM,