Як на Харківщині святкують Різдво за григоріанським календарем — слухайте на Українському радіо Харкова

Як на Харківщині святкують Різдво за григоріанським календарем — слухайте на Українському радіо Харкова

24 гру. 2021

25 грудня християни святкуватимуть Різдво Христове за григоріанським календарем. В Україні вд 2017 року цей день, як і 7 січня, є офіційним вихідним.

Хто святкує Різдво 25 грудня, які саме відмінності від Різдва східного обряду – слухайте у п’ятницю, 24 грудня, о 12:15 у токшоу «Відкритий доступ» на Українському радіо Харкова. 

«В Харкові є 5 католицьких парафій, за кількістю вони відрізняються. Наш катедральний собор – одна з перших парафій в Харкові, але є також інші парафії, які розвиваються, вони трохи менші. Є католицькі осередки в Мерефі, Чугуєві, Лозовій, Коротичі», — розповідає настоятель римо-католицького катедрального собору Успіння Пресвятої Діви Марії отець Григорій Семенков.

За його словами, після того, як у 2017 році в Україні 25 грудня стало вихідним, людей у храмі побільшало. 

Родина прихожанки катедрального собору Успіння Пресвятої Діви Марії Лілії Дудко дотримується традицій святкування Різдва за західним обрядом.  

«Я походжу з католицької родини, чоловік мій – з православної, але він святкує разом з нами. Скільки ми у шлюбі – 22 роки – стільки ми й святкуємо католицьке Різдво. Для мене це було завжди. Ми приїхали сюди зі Львова та привезли з собою традицію в Харків. Обов’язково на початку Адвенту ставимо адвентовий вінок з чотирма свічками, які означають 4 тижні посту. І щотижня запалюємо свічку. Обов’язково у нас є традиція з дітьми – ходити на служби», — розповідає жінка.

Послухати програму Українському радіо Харкова можна онлайн, у мобільному застосунку «Суспільне радіо»  та в FM-діапазоні: 

  • Харків — 106,1 FM, 
  • Первомайський — 102,6 FM,