Радіоміст до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту 一  в ефірі Українського радіо Харкова та Львова 

Радіоміст до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту 一  в ефірі Українського радіо Харкова та Львова 

27 січ. 2022

Сприйняття та переосмислення 一 27 січня о 17:10 у Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту Українське радіо Харків та Українське радіо Львів у спільному ефірі обговорюватимуть культуру пам’яті, яка складається навколо подій Голокосту. 

«Пам’ять про Голокост є важливою, бо це говорить про нас сьогодні, про те, чи ми розуміємо цінність людського життя, бо ми маємо сумний досвід ХХ сторіччя, коли людське життя не цінувалося. Також культура пам’яті робить нас ближчими до Європи», — говорить гість харківської студії кандидат історичних наук, координатор проєктів Центру досліджень міжетнічних відносин Східної Європи Артем Харченко. 

Читайте також: Прем’єра документального проєкту «Наділені добром» — на Суспільному

У Харкові під час німецької окупації наприкінці 1941-го та на початку 1942 року у районі Дробицького Яру, що на околиці міста, відбувалися масові вбивства жителів єврейського походження. На цьому місці тепер облаштовано меморіальний парк і музей. 

У Львові у 1941 році німецька окупаційна влада створила окрему єврейську дільницю – гетто, яке було найбільшим на території колишнього СРСР. У європейських масштабах воно поступалось лише Варшавському та Лодзькому. Історії людей, які пережили терор і не зламалися, збирає Музей тоталітарних режимів «Територія терору», який створили на місці, де колись було Львівське гетто, а згодом – «Пересильна тюрма №25». Про тамтешні події Голокосту розкажуть директорка музею Ольга Гончар та наукова співробітниця музею «Територія Терору» Ліана Бліхарська.

Як змінюється культура пам’яті пов’язана із  Голокостом, які зараз існують сучасні формати облаштування експозицій, присвячених цій темі, наскільки вони доречні та чи допомагають молодому поколінню ліпше розуміти трагічні процеси тієї епохи? Слухайте на Українському радіо Харків на частоті 106,1 ФМ у Харкові, 102,6 у Первомайському, а також у мобільному застосунку «Суспільне радіо».

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне у Харківській області — це телеканал UA: ХАРКІВ та Українське радіо Харкова.

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: