«Тюрма на Стрийській» 一 прем’єра про злочини НКВС на регіональних телеканалах Суспільного

«Тюрма на Стрийській» 一 прем’єра про злочини НКВС на регіональних телеканалах Суспільного

27 січ. 2022

27 січня о 21:15 регіональні телеканали Суспільного, зокрема UA: ХАРКІВ, покажуть прем’єру документального фільму «Тюрма на Стрийській». Телеглядачі Суспільного побачать історію викриття злочинів комуністичного режиму у місті Дрогобичі, що на Львівщині, де будівля колишнього повітового суду перетворилася на катівню та місце поховань сотень безвинних жертв. 

Читайте також: «Дорога смерті “Рівне-Сосонки”» — прем’єра документального фільму про розстріли євреїв

«Тюрма на Стрийській» — це спроба візуалізувати усну історію місця, яку знали й переповідали практично всі жителі Дрогобича та навколишніх сіл, для інших міст та містечок України та нагадати про наслідки радянського «визволення». 

«Для мене, як дрогобичанина, робота над цим фільмом була особливо відповідальною. Адже історію про тюрму на Стрийській знав чи не кожен мешканець міста. Але масштабний злочин, який був скоєний за часів правління совітів у Дрогобичі, так і не був належним чином висвітлений та засуджений суспільством. А непокаране зло продовжувало існувати, —  розповідає продюсер стрічки Сергій Малярчук. — Неможливо показати всю трагедію у відносно короткому документальному фільмі, але вважаю, що ця робота ще раз приверне увагу істориків, науковців і творчої інтелігенції до цієї історії створення та сприятиме створенню більш масштабних проєктів»

Автори стрічки — студія документальних фільмів «DocNoteFilms». Її команда працювала над стрічкою «Поліські тенета», яку було реалізовано торік через конкурс «Створюй із Суспільним», а також відзняла серіал про ветеранів АТО «Крутий заміс». Обидва проєкти першими побачили телеглядачі регіональних філій Суспільного. 

«На відміну від продюсера стрічки Сергія, історію тюрми на Стрийській я не знала. І, думаю, що я така в Україні не одна. Для Суспільного є дуже важливим розповідати про події, які відбулися в регіонах, щоб не капсулювати правдиву історію, а давати можливість більшій аудиторії довідатись правду», —  розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей

Після прем’єри на регіональних телеканалах проєкт з’явиться на ютуб-каналі DocNoteFilms. Онлайн у прямому ефірі проєкт можна дивитися на сайтах регіональних філій. 

Довідково. Режисер фільму «Тюрма на Стрийській» — Костянтин Кляцкін, оператор — Павло Липа, продюсер — Сергій Малярчук, звукорежисер — Василь Явтушенко, композиторка — Маргарита Кулічова, режисерка монтажу — Марина Пешко, закадровий голос — Костянтин Лінартович, анімація — Сергій Григор’єв.

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне у Харківській області — це телеканал UA: ХАРКІВ та Українське радіо Харкова

Слухати Українське радіо Харкова можна на частоті 106,1 ФМ у Харкові, 102,6 у Первомайському, онлайн на сайті філії а також у мобільному застосунку «Суспільне радіо».

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: