Навчання універсальної журналістики для мешканців громад від Суспільного: як це було

Навчання універсальної журналістики для мешканців громад від Суспільного: як це було

1 лют. 2022

Мешканці громад Харківщини, Сумщини та Чернігівщини, які долучилися до розбудови гіперлокальної мережі* Суспільного, завершили роботу над практичними завданнями та отримали зворотний зв’язок від тренерів проєкту. 

Усі випускники проєкту отримають сертифікат про завершення курсу «Інформатор громади» від Академії суспільного мовлення. 

«Всі три групи учасників із Сумщини, Чернігівщини та Харківщини пройшли два місяці онлайн-навчання, повністю підготували, відзняли та змонтували власні роботи. Ми раді бачити серед учасників потенційних журналістів Суспільного. Радіємо, що вдалося залучити команду таких сильних тренерів і ефективно організувати взаємодію з учасниками», 一 розповіла кураторка навчальних програм Академії суспільного мовлення Ярослава Камінська

Читайте також: Команда Суспільного працює над корпоративною культурою задля сталого розвитку

Навчання охопило весь процес створення журналістського матеріалу за стандартами Суспільного мовника: від розробки теми та підготовки до знімань та монтажу. Крім практичних вправ, учасникам розповіли, як протидіяти дезінформації та перевіряти факти, а також познайомили з принципами конвергентної журналістики.

«Знання, які учасники здобували на навчаннях, несуть практичний зміст, вчать орієнтуватися в інформаційному полі. Це актуально для усіх, особливо для мешканців прикордонних територій», — переконана координаторка проєкту Ганна Рожкова.

Читайте також: Регіональним філіям Суспільного презентували нову техніку

Наступним етапом розбудови гіперлокальної мережі Суспільного стане працевлаштування найкращих випускників проєкту у командах Суспільне Харків, Суспільне Суми та Суспільне Чернігів та забезпечення їх технікою для роботи — задля того, аби розповідати більше історій про життя громад цих регіонів. Загалом, цьогоріч Суспільний мовник планує розширити проєкт розбудови гіперлокальної мережі інформаторів Суспільного на всі регіони України. 

«Ми дуже цінуємо всіх учасників нашої програми. Попри те, що сталу співпрацю ми продовжимо лише з декількома з них, кожен із тих, хто навчався, ділився новинами та проблемами своєї громади, став для Суспільного другом і надійним джерелом інформації. До речі, за мотивами матеріалів, які підготували наші “студенти” після завершення навчання, разом із командами філій буде вироблено професійний контент. І, звісно, ми маємо намір підтримувати зв’язок з нашими інформаторами і в майбутньому», — розповіла генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрей

Навчання відбувалося у два етапи: у грудні — дистанційні онлайн-тренінги, у січні — менторська підтримка, де учасники створювали власні матеріали та допрацьовували їх спільно з тренерами. Ними стали журналіст і документаліст із досвідом роботи на Deutsche Welle Азад Сафаров, журналіст, старший викладач Могилянської школи журналістики і тренер StopFake Олексій Набожняк, генпродюсерка інформаційного мовлення Суспільного Ангеліна Карякіна, режисерка документальних фільмів із досвідом роботи на Громадському Анна Цигима, менеджерка проєктів на Суспільному, медіатренерка Ірина Цибух.

«Вдячний Суспільному, що залучили мене до цього проєкту, адже це був для мене цінний досвід комунікації з місцевими громадами, обміну думками й досвідом та створення нетворкінгу, 一 розповів Азад Сафаров. — По-перше, я вражений тим, як багато людей Суспільному вдалося залучити у громадах до проєкту з першого візиту в їхні міста і села. По-друге, вдалося налагодити контакти для майбутньої співпраці. Ну і найголовніше — вдалося вмотивувати людей долучатись до створення інформаційного контенту зі своїх міст і сіл. Вони не прийшли просто відсидіти проєкт. Вони робили всі практичні завдання і ставили багато запитань. Вони не боялися пробувати й не боялись помилятися».

Читайте також: Суспільне покаже історії спортивних тренерів у проєкті «Переможці»

«Найважливіше — це не просто практична навичка знімання, важливо було пояснити весь процес роботи над історією: продумати локацію,  використання світла, композиції, необхідність техніки, одяг, з чого почати історію, як не розгубитися на зйомках. Цікаво було знайомити людей з професією і суперприємно бачити так багато активних, цікавих та талановитих учасників різного віку, які захотіли приєднатись до нашої професії, а ми їм в цьому можемо допомогти. Успіху Суспільному в розбудові гіперлокальної мережі на решту регіонів», — побажала Анна Цигима.

Учасниками проєкту стали як люди без медійної освіти, так і ті, хто роками працює у локальних виданнях. Це ті, з ким команда Суспільного знайомилася під час візитів у громади ХарківщиниСумщини та Чернігівщини восени. 

«Вдячна тренерам, які на власному досвіді розповіли нам про основи журналістики. Тепер знаю про стандарти, як та де знайти цікаву тему та розробити її, де можна перевірити інформацію і відшукати дані. Цікаво було дізнатися основи зйомки та монтажу. Те, що зовсім нещодавно було для мене загадковим і недосяжним, — зрозуміло та доступно виклали наші тренери. З нетерпінням чекала кожну лекцію та із захватом слухала й запам’ятовувала  кожне слово. Час на вебінарах пролітав непомітно, інформація, яку давали, була зрозуміла і дуже легко сприймалася. Це один з моїх найцінніших досвідів, за який я вдячна всім організаторам», — поділилась Анастасія Зайцева, учасниця навчань із Куп’янська, що на Харківщині.

«Отримала знання й навички, рівноцінні дворічному навчанню в університеті. У моїй роботі мені неабияк стане в пригоді здобутий досвід, адже наша компанія почала випускати свою газету, ведемо сторінку в соцмережі. Віднині будемо наповнювати її й відеоматеріалами. З’явилося багато нових креативних ідей та натхнення для їх реалізації», — каже Валентина Смаль з Бобровиці на Чернігівщині.

«Вже одинадцять років я професійно займаюсь журналістикою, але раніше спеціалізувався лише на підготовці текстів. Звичайно, що відео — це зовсім інший рівень, який дозволяє більш оперативно й цікаво інформувати читачів. Тож навіть якщо мене не оберуть для роботи на Суспільному, я обов’язково реалізую ці знання на практиці, в рамках свого власного відеопроєкту», —  розповів учасник навчань із Сумщини, директор Ямпільського інформаційного агентства Олександр Соломко

«Для мене головне було взяти з тренінгів ті знання і навички, які б дозволили робити об’єктивні, незалежні, правильні з точки зору журналістики матеріали. Якщо на центральних каналах, популярних сайтах не дотримуються стандартів журналістики, то уявіть, що на місцевих. А Суспільне якраз могло дати ці знання. І я отримала, що хотіла», — поділилась Альона Олексенко з Прилук, що на Чернігівщині.

Нагадаємо, Суспільний мовник розбудовує гіперлокальну мережу універсальних журналістів-інформаторів, які працюватимуть на рівні об’єднаних територіальних громад. Мета — розповідати більше історій про віддалені містечка й села, проблеми чи досягнення тамтешніх мешканців. 

Пілотними у проєкті, який реалізується за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, сталим Сумщина, Чернігівщина та Харківщина. Восени команда Суспільного відвідала 30 громад цих областей, де запрошувала реєструватися на навчання універсальній журналістиці усіх, хто любить чи хоче навчитися працювати з інформацією. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

* Проєкт «Гіперлокальна кореспондентська мережа — побудова мережі більш інформованого суспільства» реалізується за підтримки Королівства Нідерландів у рамках Програми МАТРА.