Документальний радіосеріал Суспільного «Дім» 一 про жителів модульного містечка у Харкові для вимушених переселенців

Документальний радіосеріал Суспільного «Дім» 一 про жителів модульного містечка у Харкові для вимушених переселенців

16 лют. 2022

Із 18 лютого щоп`ятниці о 12:15 в ефірі Українського радіо Харкова виходитиме радіосеріал «Дім». Це цикл розповідей про людей, які, утікаючи від війни на Донбасі, опинились у Харкові і наново влаштовують тут життя. 

«Останні потяги їхали з Луганська, і нам вдалося виїхати»,— згадує мешканка модульного містечка, розташованого в Харкові, Людмила Бобова. 

Модульне містечко – дім для майже двох сотень людей, які змушені були залишити свої домівки через війну на Донбасі. Сім років вони живуть у металопластикових контейнерах на окраїні міста на  проспекті Льва Ландау. Термін “придатності” цього житла закінчився ще в 2017 році.

Читайте також: На Суспільному стартує проєкт «50:50» на основі моделі гендерного балансу BBC

Стан будівель для вимушених переселенців, за словами керівника містечка Артура Стаценка, не є задовільним. Через просідання ґрунту розриваються металеві стяжки будиночків, усередину модулів потрапляє вода. Платять люди за таке житло близько 3 тисяч на родину.

«Незважаючи на крихітні модулі, мешканці містечка акуратно й компактно облаштували свої оселі, усюди охайно й упорядковано. Люди з “контейнерів”, які стали для них домом, втомлені не тільки війною, ситуацією з житлом, а й увагою журналістів», — розповідає автор проєкту, журналіст Суспільного Роман Кривко.

Людей 60+ у містечку одинадцять. Один з них – 92-річний Євген Бульда, каже, що тут відчуває себе, як у вигнанні: «там все своє, а тут 一 чуже». Чоловік утікав з району Донецького аеропорту, ховався від вибухів у погребі за кілометр від летовища. «Я не приїхав, я втік»,говорить Євген Петрович. 

Чимало мешканців модульних будиночків мають досвід життя в інших містах, в орендованих квартирах, і довіряють обіцянкам влади побудувати гуртожитки на території нинішнього модульного містечка. 

Юлія Железняк з Луганщини. Виїжджала вже під час бойових дій. Розповідає, що бачила російські війська, «яких було вже повно». Говорить, що люди дуже сподіваються на обіцяне житло: «Засинаєш і прокидаєшся з цією думкою». 

У яких умовах живуть люди, котрі кинули свої оселі на Донеччині та Луганщині, яким було їхнє життя до війни та чи вдалося їм знайти себе у Харкові, що їм пообіцяла місцева влада та що буде з модульним містечком, де вони живуть — про це у документальному радіосеріалі «Дім». Слухайте щоп’ятниці в ефірі Українського радіо Харкова.  

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне у Харківській області — це телеканал UA: ХАРКІВ та Українське радіо Харкова.

Слухати Українське радіо Харкова можна онлайн на сайті філії, у мобільному застосунку «Суспільне радіо» та на частотах:

Харків — 106,1 FM,

Первомайське — 102,6 FM. 

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: