«Василь Стефаник. Новели-ли-сти-сни» 一 прем`єра на Суспільному

«Василь Стефаник. Новели-ли-сти-сни» 一 прем`єра на Суспільному

17 лют. 2022

У неділю, 20 лютого о 13:10 дивіться на UA: ХАРКІВ усіх регіональних телеканалах Суспільного прем`єру документального проєкту про життя відомого новеліста «Василь Стефаник. Новели-ли-сти-сни».

У кожного народу є митці, імена яких вписані золотими літерами в його історію. Василь Стефаник — один із таких. Телеглядач Суспільного відкриє його як людину, яка любила, страждала, боролась, втрачала і не могла не писати.

«Взялися за фільм про Стефаника лише тому, що знали: постать стереотипізована та затерта шкільними штампами. А нас ваблять можливості перепрочитань та сучасних інтерпретацій, переосмислень українського минулого, — розповіла режисерка фільму «Василь Стефаник. Новели-ли-сти-сни» Ірина Ткачук. 一 Що ми знаємо зі школи? Що Стефаник — співець селянської недолі. Як насправді? Стефаник — європеєць, посол австрійського парламенту, його новели — стилістично взірцеві і не потребують редагування, вони перекладені на 22 мови світу і їхній зміст мало не списаний із сьогоденняТож уже на початку розробки сценарію ми розуміли: потрібна презентація Стефаника без сухих автобіографічних подробиць, така, що викличе живий інтерес і спонукатиме бодай перечитати новели. Ширше — впливатиме на розуміння культури як основи відродження України».

Позитивно-провокаційний підхід до постаті Стефаника, розвінчання міфів і радянських стереотипів, дух музею у Русові 一 у фільмі кожен знайде те, що зацікавить і здивує. Упродовж 2 місяців зйомок проєкту команда, яка працювала над фільмом, відвідала Івано-Франківськ, Львів, малу батьківщину письменника Русів та Краків, що в Польщі. 

15 людей стали героями проєкту, дали інтерв’ю і прокоментували нехрестоматійні факти про відомого українця. З-поміж них 一 науковиця Ольга Слоньовська, авторка монографії про Стефаника, стефаникознавець Роман Піхманець, літературознавець Євген Баран, письменник Степан Процюк, історикиня Ліліана Гентош, науковиця з Кракова Ольга Кіх, голова краківського осередку Об’єднання українців у Польщі Андрій Олійник.

«Наша знахідка 一 нащадки геніального українця: хто вони і ким стали. Відома науковиця, біохімік Мотря Стефаник (невістка Кирила, молодшого сина Стефаника), правнуки Василь і Олеся Стефаники (він 一 доктор ветеринарної галузі, вона 一 директорка Державного архіву у Львові) 一 вони розказують про побут і звички Василя Стефаника. У фільмі кожен і кожна знайде щось своє відповідно до свого рівня світогляду, потреб, тож можемо говорити про його певну універсальність», — розповідає адміністратор проєкту Анатолій Ткачук.

12 акторів і акторок Вінницького муздрамтеатру та 7 непрофесійних акторів взяли участь у реконструкції краківського періоду життя Стефаника, його дитинства та інтерпретації фрагментів 5-ти оригінальних і малодосліджених новел. Оригінальним доповненням фільму стали фрагменти унікальної виставки «Портрети. Історії. Ілюстрації» та антології з відгуками про Стефаника у європейській пресі, відзняті у Львові.

Проєкт «Василь Стефаник. Новели-ли-сти-сни» виготовив продакшн із Вінниці на замовлення Суспільне Карпати. 

«Цей фільм 一 ще один крок до усвідомлення своєї унікальної ідентичності і поваги до самих себе через пізнання імен, що вже вписані в історію нашої країни. Я щаслива, що Суспільному вдалось в часі 150-річного ювілею Василя Стефаника привернути увагу до особистості нашого непересічного земляка, видатного новеліста, — розповідає продюсерка Суспільне Карпати Галина Держипільська. 一 Що стоїть за визначеннями літературних критиків, яка людина, з якими відчуттями, емоціями, трагедіями і перемогами? Відповіді на ці питання і хотілось знайти у телепроєкті. Колегам з Вінниці вдалося не лише втілити в документальній стрічці наш задум, але й наповнити її вишуканою теплою атмосферою присутності самого автора, живими героями з новел і листів Василя Стефаника, скласти “кольорові пазли” розповідей дослідників творчості новеліста і громадського діяча в гармонійну змістовну картину».

Онлайн дивитися телеканали суспільного можна на сайтах регіональних мовників. Прем`єра на цифрових платформах 一 на ютуб-сторінці Суспільне Карпати. 

Місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення

Суспільне у Харківській області — це телеканал UA: ХАРКІВ та Українське радіо Харкова.

Слухати Українське радіо Харкова можна онлайн на сайті філії, у мобільному застосунку «Суспільне радіо» та на частотах:

Харків — 106,1 FM,

Первомайське — 102,6 FM. 

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: