Про правила дій під час надзвичайних ситуацій — на Українському радіо Харкова

Про правила дій під час надзвичайних ситуацій — на Українському радіо Харкова

21 лют. 2022

21 лютого о 12:10 у програмі «Відкритий доступ» на Українському радіо Харкова говоритимемо про правила для шкіл, батьків та дітей у випадку надзвичайних ситуацій, зокрема військового вторгнення. 

16 лютого у всіх школах Харкова шукали вибухівку. Про це сказала речниця поліції регіону Ганна Третякова. За словами директорки міського департаменту освіти Ольги Деменко, перевіряли 187 закладів. Усіх дітей, а їх 130 000, не евакуйовували, школи оглядали під час уроків.

Вибухівку у всіх школах Харкова шукали й минулого місяця. Небезпечних предметів ніде не знайшли. Поліція Харківщини повідомлення про замінування шкіл отримує періодично — з осені минулого року. Жодне з них не підтвердилося.

Читайте також: Документальний радіосеріал Суспільного «Дім» 一 про жителів модульного містечка у Харкові для вимушених переселенців

Директорка харківської школи №11 Світлана Проценко розповіла Українському радіо Харкова: не вистачає саме навчань від фахівців, які би розповіли, як діяти під час надзвичайних ситуацій, зокрема пов’язаних з військовими діями, компетентно пояснити, змоделювати алгоритм дій. 

«Найголовніше, коли ми отримуємо інформацію про мінування — це вивести дітей, спокійно, організовано евакуюватися. Завжди ми евакуйовуємося на подвір’я, але ми вже відпрацьовували й евакуацію до станції метрополітену — поки що єдиного варіанту, куди ми можемо евакуювати достатньо велику кількість дітей, бо підвального приміщення у школі немає. Ми це робили з кількома класами, не всією школою, бо в школі навчається трохи більше 1000 учнів. Для нас найголовніше було зрозуміти час, за який ми потрапимо до безпечного місця, і рівень організації. Відпрацювали, все швидко — 5-7 хвилин, організовано, нікого не забули, не загубили», — розповідає Світлана Проценко.

«Ми здійснюємо роботу, направлену на поводження з вибухонебезпечними предметами, під час пожежі. Будь-яка надзвичайна ситуація, можливо, навіть військового характеру, може супроводжуватись пожежами. Діти повинні знати певні основи поводження. Що стосується поводження у ситуаціях, пов’язаних із вибухами чи обстріли, то ці заходи проводять військові з нашого харківського гарнізону, крім того, залучають Нацгвардію, Нацполіцію», пояснює начальник сектору зв’язків з громадськістю головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Харківській області Євген Василенко.

За його словами, у школах мають стежити за тим, щоб шляхи евакуації не дозволяли скупчення дітей та викладачів в одному місці, потрібно тренуватись без паніки та метушні виходити через різні евакуаційні шляхи. Такі виходи мають швидко відкриватись та в жодному разі не бути зачинені. 

Як мають бути організовані навчання та план дій на випадок військових дій у школах — що мають робити вчителі, діти і батьки та як готувати дітей до таких випадків і допомогти впоратися зі стресом. Слухайте про це у понеділок на Українському радіо Харкова. 

Нагадаємо, що слухати Українське радіо Харкова можна онлайн на сайті філії, у мобільному застосунку «Суспільне радіо» та на частотах:

Харків — 106,1 FM,

Первомайське — 102,6 FM. 

Нагадаємо, місцеві Суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (Українське радіоРадіо ПроміньРадіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — Суспільне мовлення.

Суспільне у Харківській області — це телеканал UA: ХАРКІВ та Українське радіо Харкова.