«Війна зробила нас іншими». Міський голова Харкова  一  в інтерв`ю Суспільному

«Війна зробила нас іншими». Міський голова Харкова 一 в інтерв`ю Суспільному

20 лип. 2022

Харків 一 друге за територією і населенням та одне з найкрасивіших міст України. З перших часів російської агресії й донині воно перебуває під постійними обстрілами ворожої армії. За п’ять місяців російського терору місто зазнало величезних руйнувань та незворотних втрат. Але Харків вистояв, стоїть і впевнено будує плани на майбутнє. Про найскладніше на сьогодні для міста, що обороняється, та про ключові завдання місцевої влади 一 в інтерв’ю Суспільне Харків для міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив» розповів міський голова Харкова Ігор Терехов.

Чи буде куди повертатися харківянам, які виїхали, чи почнеться в Харкові восени опалювальний сезон, чи підуть харківські школярі на очне навчання та що буде із зруйнованими ворогом районами міста — про це харківського очільника запитала журналістка Суспільного Ганна Силаєва.

Читайте також: «Навіть космонавтів використовуємо», 一 командир 127-ї ТрО Роман Грищенко 一 в інтерв’ю Суспільне Харків

Одним із найважливіших рішень, яке прийняла місцева влада в перші часи війни, — повне припинення роботи харківського метрополітену. Незважаючи на великі труднощі поїздок містом через цей крок, мер Харкова не має сумніву в правильності цього рішення.

«Метро в перші дні війни зіграло важливу роль як бомбосховище, як укриття для людей. Можу сказати, що метро врятувало багато життів і допомогло харків’янам вижити», — пояснює Ігор Терехов.

Скільки людей виїхали з міста та скільки повернулися назад — отримувати цю статистику владі допомагають хліб та мобільні телефони. 

«Це дані мобільних операторів 一 з одного боку. З іншого 一 історично склалося, що населення рахується за споживанням хліба», 一  каже міський голова Харкова.

Читайте також: «Люди звикли». Голова Дергачівської громади в інтерв`ю Суспільне Харків 一 про життя під обстрілами

За словами Ігоря Терехова, сьогодні багато харків’ян потребують продуктів харчування, предметів першої необхідності, медикаментів, інсуліну. 90% підприємств міста Харкова не працюють, і люди залишилися без грошей на життя. 

«У нас функціонують кілька гарячих телефонних ліній. Волонтери працюють, величезна подяка їм за це. Особливо у перші дні війни волонтери відіграли серйозну роль. Велику роль зіграли наші поліцейські, які брали у нас продукти харчування, розвозили на “нульові точки” — місця, де були постійні обстріли. Реально було дуже важко, — говорить мер. — Війна зробила нас іншими. Ми стали більш чуйно ставитися один до одного».

Щоб мінімізувати ризик нечесних дій з гуманітарною допомогою, в мерії Харкова напрацювали спеціальну систему.

«Коли люди отримують допомогу, ми просимо фотографію: винятково для себе. Це підтвердження, що люди отримали».

За даними місцевої влади, в результаті російських обстрілів житлових кварталів міста, 150 тисяч харків’ян залишилися без квартир. В мерії вже знають, як вирішуватимуть це питання.

«Так, багато хто з них поїхав. Звісно, ми зіткнемося із викликом, коли люди захочуть повернутися, а повернутися їм немає куди. І ми пропонуватимемо гуртожитки. Така система в нас сьогодні вибудовується. І дуже багато людей сьогодні вже перебувають у гуртожитках — чекають завершення війни, нашої перемоги і щоб ми перезапустили місто повністю», — зазначив Ігор Терехов.

Велике випробування 一 і місцевій владі, і харківянам 一 готує осінь: тепло у домівках. Ігор Терехов заявив, що опалювальний сезон у місті Харків почнеться 15 жовтня.

«Посилено готуємося — як, мабуть, не готувалися ще до жодного сезону. Я розумію, що сезон буде найскладніший в історії Харкова. Це виклик. Ми його здолаємо.» 

 

Місцева влада Харкова вже має чітку відповідь на питання про навчальний процес у школах. І вона така:

«Ми не почнемо навчальний рік в режимі офлайн у місті Харків», — говорить Терехов і пояснює чому: — З багатьох причин. Перша: в нас ідуть бойові дії, постійні обстріли. Друга причина: 110 шкіл зруйновані. Кожна ніч 一 мінус одна школа. Нинішня — не виняток».

Але Ігор Терехов не має сумніву, що харків’яни відбудують своє місто. Вже зараз йдуть обговорення концепції реконструкції Харкова і відновлення зруйнованих районів. Першим завданням міський голова називає не комфорт і не архітектурну красу нових будинків.

«Перш за все ми маємо подбати про безпеку, бо у нас сусід дуже близько», — пояснив харківський голова. І додав про майбутню забудову міста: «Це будуть надсучасні житлові мікрорайони, збудовані за новітніми технологіями».

Яке саме архітектурне майбутнє чекає на місто і яким бачать нове обличчя Харкова іноземні партнери — дивіться в повній версії інтерв’ю із міським головою Ігорем Тереховим.

Дивіться міжрегіональний марафон «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 21:00 на регіональних телеканалах Суспільного

«Суспільне. Спротив» — 8-годинний прямоефірний щоденний інформаційний марафон, над яким працює регіональна команда Суспільного Мовлення. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни. Виходить на усіх регіональних телеканалах Суспільного з 25 лютого 2022 року.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

У Харківській області — це телеканал Суспільне Харків та Українське Радіо Харків

Дивитися Суспільне Харків можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: