«Після нашої роботи багато ворожого металобрухту», — танкіст Сергій Пономаренко в інтерв’ю Суспільне Харків

«Після нашої роботи багато ворожого металобрухту», — танкіст Сергій Пономаренко в інтерв’ю Суспільне Харків

23 сер. 2022

З перших днів в війни в багатьох районах Харківської області йдуть важкі бої з російськими загарбниками. Одне з військових формувань, яке вже пів року воює за український контроль над територіями регіону — 3-тя окрема танкова бригада. 

Про те, як українські танкісти вриваються на поле бою один проти чотирьох і перемагають — в інтерв’ю Суспільне Харків для міжрегіонального марафону «Суспільне. Спротив» розповів танкіст, майор Сухопутних військ України і заступник командира батальйону 3-ї окремої бригади Сергій Пономаренко.

Яким є сучасний танковий бій, що найважче, в чому полягає успіх для танкіста — про це замкомандира батальону запитала журналістка Суспільне Харків Ганна Силаєва.

«Швидко, динамічно, багато вогню, диму і після нашої роботи багато ворожого металобрухту», — так Сергій Пономаренко описує сучасний танковий бій, а найтяжчими називає бої в Барвінковому. — Ворог йшов дуже нахабно і з дуже великою перевагою. Сказати, що один наш танк проти двох танків ворога — це нам було за щастя».

За словами Сергія, на початку війни в особистому складі роти був лише один професійний військовий: «Перша танкова рота, яку я формував у Ярмолинцях на початку повномасштабного вторгнення, містила в собі лише одного кадрового офіцера — Куліш Юрій. Всі решта були або після військової кафедри або мобілізовані».

«Правильно вибрати позицію, влучно маневрувати, вправно використати природні перепони, щоб заховати свою машину. Це — і влучність пострілу, якщо ми говоримо про наводчика, це і вибір правильних позиції, і чіткі команди, якщо ми говоримо про командира екіпажу», — це ті складові, які, як каже Пономаренко, необхідні в бою для отримання перемоги. 

Але секрет успіху танкістів 3-ї окремої бригади, за його словами, — в нешаблоному мисленні: «Ми не думаємо і не робимо все шаблонно. Військова школа Радянського Союзу перенеслась і на військову школу сучасності. Як в нас, так і в нашого ворога. Якщо ми будемо діяти шаблонно, по тих старих радянських прописаних методичках, то заздалегідь даємо ворогу себе прорахувати. Тому імпровізація, прийняття нестандартних рішень, перенесення свого цивільного й управлінського досвіду, щоб нас не могли прорахувати і, відповідно, перемогти».

Як доказ непереможної військової хитрості харківських танкістів — два трофейні танки. Спецоперацію із  захоплення одного з них Пономаренко називає нахабною, бо «витягуючи танк, навіть переїхали позиції ворога, що було дуже неочікувано для противника». Подробиці про «авантюрні дії» українських танкістів ― в повній версії відеоінтерв’ю із Сергієм Пономаренком.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня з 7:00 до 11:00 та з 17:00 до 21:00 одночасно на всіх регіональних телеканалах Суспільного. З 24 серпня проєкт транслюватимуть і вдень — з 12:00 до 16:00. Це новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Онлайн дивитися регіональні телеканали Суспільного Мовлення можна на сайтах філій і на ютуб-каналі Суспільне Новини. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії

У Харківській області — це телеканал Суспільне Харків та Українське Радіо Харків

Дивитися Суспільне Харків можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: