Пів року війни очима харків‘ян — спецпроєкт Українського Радіо Харкова 

Пів року війни очима харків‘ян — спецпроєкт Українського Радіо Харкова 

23 сер. 2022

Із 24 лютого 2022 року Україна зіткнулася з новою реальністю. Як оновлюється усвідомлення нашої Незалежності, минулого та майбутнього — слухайте з 23 до 25 серпня у програмах Українського Радіо Харкова о 12:35 та о 17:35.

«24 лютого я, як і всі харків’яни, прокинулася з розумінням того, що це не якась автокатастрофа поблизу мого будинку, це не вибух побутового газу, це почалася війна. Багато хто говорить, що не хотілося вірити, але те, як зростало емоційне напруження, було зрозуміло, що війна неминуча», — розповідає культурологиня, доцентка Харківської державної академії культури Наталія Шолухо.

Читайте також: Історії свідків Незалежності, включення з міст України, аналітика — спецефір «Суспільне. Спротив»

Що з економікою регіону, як Харківщина позбувається залежності від проросійських впливів та переосмислює минуле і майбутнє?

«Харківський бізнес по-різному себе нині почуває. Близько 72% працюють, — говорить президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак. —  Шлях розвитку Харкова після перемоги, яка точно буде… місто має дуже серйозні перспективи стати будівельним хабом у регіоні. Це великий сектор діяльності, який буде притягувати інші».

Як може змінитися Харків після перемоги? Чи можливо поєднати минуле, сучасні тенденції, безпеку — під час відновлення Харкова? Скільки це може кожтувати та коли може статися?

«В будь-якому випадку, як показує історія попередніх повномасштабних війн, архітектори так чи інакше починають працювати ще під час війни. Після Другої світової Харків був дуже сильно зруйнований і тоді йому на відбудову, на вихід на довоєнні економічні потужності знадобилося близько 60 років. Але тоді світ був набагато повільніший. Зараз він дуже стрімкий і швидкий, тому, на мою думку, тепер йтиметься про років 10-20», — розмірковує Харківська архітекторка Катерина Кублицька.

Про бачення нинішніх проблем та перспектив представниками різних сфер життя Харківщини та як пишуть новий блок історії області в режимі реального часу.

«Війна триває зараз і топонімічні зміни це теж частина війни, війні інформаційної та ідеологічної, —  зазначає координатор харківської топонімічної групи Сергій Жуков. —  Звичайно ми бачимо, що по всій країні відбуваються процеси дерусифікації. Тобто прибирання маркерів «російського міра» і на відміну від декомунізації це відбувається на ініціативі громад».

UA: Українське радіо на Харківщині мовить на частотах 

  • Краснокутськ — 91, 5 FM,
  • Красноград—107,6  FM,
  • Зачепилівка — 103,7 FM,
  • Первомайський  — 102,6  FM,
  • Кегичівка — 104,3 FM.