Ті, що творять сучасну історію країни. Добірка інтерв’ю для «Суспільне. Спротив»

Ті, що творять сучасну історію країни. Добірка інтерв’ю для «Суспільне. Спротив»

26 сер. 2022

Регіональна команда Суспільного Мовлення 24 серпня провела спецефір інформаційного міжрегіонального проєкту «Суспільне. Спротив». Нижче — добірка відеоінтерв’ю з регіонів України, частина з яких вийшли у телепроєкті в День Незалежності, — зі знаковими людьми та очевидцями історичних подій минулих 30 років.

  • Війна спонукала українців цікавитися своїм корінням, минулим країни та її культурою — це спостереження харківського видавця Олександра Савчука. Він невеликими накладами видає книжки з етнографії, мемуаристику, філософію, історію — по кількасот екземплярів. Після двомісячної паузи замовлення книжок відновилися і навіть зросли. Видавництву доводиться додруковувати книжки. В інтерв’ю Суспільне Харків Савчук розповів: видавництво розробило спеціальний штамп «Видано під час війни», щоби маркувати воєнні наклади.

  • Вона навчала дітей музики в одній з черкаських гімназій, створила благодійний фонд «Час надії», займалась волонтерством. А з 2014 року почала збирати й возити гуманітарну допомогу військовим і людям, що опинилися в зонах бойових дій. Лариса Когут стала однією з перших жінок-військових капеланів в Україні. Як змінилися її обов’язки від початку повномасштабної війни, як сприймають жінку-капелана на фронті та чому вона вирішила присвятити себе цій справі, дізнавались журналісти Суспільне Черкаси

Читайте також: Про відважних українців минулого та сучасності — у спецпроєктах Суспільного до Дня Незалежності

  • Юрій Дахно мешкає у селі Москалі на Чернігівщині. З 2006 року він збирав колекцію старожитностей. Вона налічує понад 10 тисяч експонатів, розміщених у п’яти сільських будівлях. У лютому 2022 року в село Москалі заходили росіяни. Про те, як вони поводилися з місцевими та як вдалося зберегти колекцію — краєзнавець розповідає в інтерв’ю Суспільне Чернігів. Юрій також поділився своїми думками щодо незалежності та яким він бачить майбутнє країни.

  • Михайло Ухман — режисер та продюсер, воєнний журналіст. Спродюсував фільми «Трохи нижче неба» та «Шлях поколінь», автор книжки «Люди волі». Їздить на передову з 2015 року. Висвітлює ситуацію в зоні бойових дій, допомагає військовим і збирає матеріали для фільмів про українських героїв. Розмову з ним записали журналісти Суспільне Тернопіль.

Читайте також: Суспільне презентувало фотопроєкт про військових командирів, народжених за Незалежності

  • Чи зросте в ціні хліб? Чи варто запастися олією, цукром та крупами? На що вплине зменшення ВВП та чи збільшаться доходи населення? Від чого залежить поповнення валютного резерву країни? Чи зможе економіка триматися на плаву лише на експорті зерна та іншої сировини? Про економіку під час війни та повоєнні перспективи відновлення України в інтерв’ю Суспільне Рівне розповіла економістка, докторка з державного управління Таїсія Крушельницька.

  • «Івченко об’єднує Україну», «Ліхіє 90-ті», романи «2014», «Третій фронт»… На його рахунку — 20 книг. Ще одна готується побачити світ уже цієї осені. Сумський письменник Владислав Івченко пише про Україну, разом із незалежністю якої проходить свій літературний шлях. Він був свідком «ліхіх 90-х», студентської революції на траві, майданів 2004 і 2014-го та інших ключових моментів незалежності України й безпосередньо Сум. Які трансформації пройшли українці за цей 31 рік? Чи передбачав повномасштабний наступ? Наскільки етично під час війни писати книги? Про все це Владислав Івченко розказав журналістам Суспільне Суми.

Читайте також: Відтінки України та нашої боротьби. Добірка історій про нацспільноти від Суспільного

  • Франківський драмтеатр став візитівкою Івано-Франківська. У 31-шу річницю незалежності України директор театру Ростислав Держипільський в інтерв’ю Суспільне Івано-Франківськ розповів про мистецтво під час війни, відмову від російського та нові прем’єри.

  • Для хмельничанина Сергія Міняйлука боротьба за незалежність України розпочалась у 2014-му — з волонтерства. Тоді виготовляли броню на автівки військовим і по всіх усюдах шукали для них бронежилети й шоломи. З першого дня повномасштабної війни підприємство стало на воєнні рейки — у три зміни почали виготовляти п’ять найнеобхідніших видів захисту. Сергій чекає якнайшвидшої перемоги своєї незалежної країни, щоб замість броників шити дитячий одяг. Інтерв’ю записала команда Суспільне Хмельницький.

  • Які зміни нині відбуваються в культурному середовищі, як розвивається культура фронту і тилу, як культура формує українську ідентичність під час війни, а також про те, чому українці не могли позбутися впливу російської культурно-мистецької експансії аж до початку повномасштабного вторгнення рф, — Суспільне Вінниця запитало в Олександри Венславовської, співзасновниці Асоціації культури «КУТ».

  • Микола Кульчинський — український радянський дисидент, політик та громадський діяч, один з тих, хто виборював незалежність України. Він був засуджений до 2,5 років ув’язнення в колонії суворого режиму за «антирадянські погляди». У 2007 році отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня, нагороджений Хрестом Івана Мазепи за вагомий особистий внесок у відродження історичної спадщини українського народу. В інтерв’ю Суспільне Полтава Микола Кульчинський розповів про момент проголошення незалежності, про становлення національної свідомості від 1991 року і до сьогодні та про звільнення від колоніальної свідомості. Дисидент також поділився своїми думками щодо майбутнього України.

  • Десятки започаткованих та виграних конкурсів, грантові проєкти, участь у «Європейській науковій спільноті» та інше. Досвідом успіхів у роботі директора школи поділився із Суспільне Миколаїв миколаївський педагог та очільник навчального закладу Андрій Малахов.

Нагадаємо, інформаційний міжрегіональний проєкт «Суспільне. Спротив» виходить щобудня: вранці з 7:00 до 11:00, в обід з 12:00 до 16:00 та ввечері з 17:00 до 21:00 одночасно на усіх телеканалах регіональної мережі Суспільного. У проєкті — новини без маніпуляцій і за стандартами журналістики, включення з усіх регіонів України, практичні рекомендації, як виживати та жити під час війни.

Онлайн дивитися регіональні телеканали Суспільного Мовлення можна на сайтах філій і на ютуб-каналі Суспільне Новини.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.