«Пошрамований» — подкаст про життя під обстрілами від Суспільне Харків

«Пошрамований» — подкаст про життя під обстрілами від Суспільне Харків

14 жов. 2022

Місто, від якого російська армія очікувала теплої зустрічі з квітами, виявилося неприступною фортецею. Попри постійні обстріли, у прифронтовому Харкові є світло та вода, вивозять сміття та прибирають вулиці, а в магазинах майже все те, що й до повномасштабної війни. Як місту вдалося вистояти у лютому-березні? Хто і що допомагає йому триматися? Про це у новому подкасті команди Суспільне Харків «Пошрамований». Перший епізод аудіопроєкту вийшов 14 жовтня. 

Авторка подкасту — ведуча програм Українського Радіо Харків Вікторія Черникова-Берездецька. Вона разом із родиною була серед тих, хто у перші дні змушений був евакуюватися, невідь на скільки залишаючи рідний дім та місто під обстрілами.

Читайте також: Три подкасти Суспільного — переможці аудіопремії «Слушно»

«Харків і харків’яни постраждали від російської агресії. Це дуже болісний досвід, який мусимо усвідомити, відрефлексувати, щоб рухатися далі. “Пошрамований” — це не тільки про понівечені вулиці та зруйновані будинки, це і про душевні шрами. Наша команда намагалася відтворити атмосферу тих днів, передати почуття та реакції людей. В якомусь сенсі це терапевтичний проєкт — для нас усіх. Щоб відпустити мирне минуле, якого вже не повернеш, і прийняти нову реальність, новий Харків», — каже  Вікторія Черникова-Берездецька

«Пошрамований» — це хроніка воєнного Харкова, в якій команда згадує ключові події війни, яка почалася 8 років тому, а цьогоріч 24 лютого переросла у повномасштабне вторгнення. Це історії медиків, волонтерів, чиновників, рятувальників, учителів, містян про перші дні російської навали у 2022 році.

«Цей подкаст — історія, яку документує Суспільне Харків, — про кожного, хто 24 лютого зрозумів: “Почалося”. Наше життя перевернулося, але ми не зламалися і будемо тримати стрій до нашої перемоги, — говорить редакторка подкасту Тетяна Кривоніс.Ми всі будемо до скону пам’ятати ті дзвінки, повідомлення, черги і вибухи… Героїв і Героїнь, які боронили й боронять нашу безпеку… Не тільки Харків, а всю Україну. “Пошрамований”  — розповідь, про всіх, кого зачепило вторгнення росіян».

Команда Суспільне Харків зібрала спогади та коментарі жителів Харківщини, які пережили або досі переживають російський терор, використала десятки архівних записів. Автори називають подкаст документальним аудіосеріалом, героями якого став кожен з нас.

Слухайте подкаст «Пошрамований» щоп’ятниці на найбільших подкаст-платформах: SoundCloud, Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify, Anchor, Megogo.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Оперативні новини Харківщини шукайте на діджитал-платформах: