«Відновлюємо життя», — керівник Куп’янського району Харківщини в інтерв’ю Суспільному 

«Відновлюємо життя», — керівник Куп’янського району Харківщини в інтерв’ю Суспільному 

31 жов. 2022

Куп’янський район Харківської області, звільнений у вересні, оговтується після окупації та готується до зими. За пів року російська окупаційна влада встигла запровадити рублі, переформувати шкільне навчання, повернути пам’ятники Леніну, завербувати колаборантів. Що залишили після себе окупанти, з чим Куп’янський район увійде в зимовий період, та які першочергові завдання стоять перед тутешньою владою — про це в інтерв’ю Суспільне Харків розповів очільник військової адміністрації Куп’янського району Андрій Канашевич. Відео вийшло на ютуб-каналі та в міжрегіональному проєкті Суспільного Мовлення «Суспільне. Спротив».

Як готуються до зими

«Коли почнеться більш холодна погода, ми прогнозуємо, що люди почнуть більш активно виїжджати з деокупованих територій. І виїжджати у напрямку Харкова. Обласна влада і військова адміністрація готові до того, що зараз почнеться потік людей, і готуємось забезпечити теплом і всім необхідним, — говорить Андрій Канашевич. — Є люди, які продовжують проживати в будинках, що зруйновані. І вочевидь в такі будинки проводити газ та опалення неможливо. Є багатоповерхові будинки, де 80-90% жителів виїхали. І увімкнути цей будинок — подати туди газ та воду — достатньо проблематично, бо ми не знаємо: люди, які евакуювалися, чи закрили вони в себе в квартирі воду, чи вимкнули газ. Це стосується таких населених пунктів, як Куп’янськ, Ківшарівка, Куп’янськ Вузловий»  

Щодо приватного сектору, то там ситуація простіша, — каже Канашевич. «Думаю, що до настання холодів, ми там увімкнемо і світло, і воду і подамо газ», — розповів голова районної військової адміністрації. За його словами, ще потрібно опрацювати 70% деокупованої території. 

«Стан інфраструктури такий, що не можемо зробити це завтра або післязавтра. Ми йдемо поступово. Ці роботи вимагають не тільки залучення профільних компаній, а й роботи саперів. Головне завдання зараз — подати світло. Зараз подається правий берег Куп’янська. Але ще відсотків 70 нам опрацьовувати, — говорить Андрій Канашевич. — Є певні проблеми з населеними пунктами, які перебувають в зоні активних бойових дій. Це Петро-Павлівська та Курилівська громади. Вони — на лінії фронту. Ми будемо намагатися зробити все, щоб люди пережили зиму, якщо вони вирішать залишитися».

Організація евакуації

«Ми відпрацювали ці механізми ще на Печенізькій дамбі, коли працювали все літо і вивозили людей з окупації. Зараз — відпрацьовуємо в Куп’янському районі. Тобто якщо люди виїжджають і їм потрібне помешкання, то обласна адміністрація і ми здатні розмістити людей. На Харківщині ситуація з житлом стає напруженою, але поки що справляємося. Крім того, є співпраця на рівні областей, і можливість вивезти людей в іншу громаду, або інший регіон», — пояснив Андрій Канашевич. 

Про дрова

«Можливість доставити дрова до людей, звичайно, є. І воно буде поділене між громадами, розподілене між людьми, хто потребує найбільше, в першу чергу. І це безкоштовно. На сьогодні близько 10 тисяч домогосподарств потребують дрів», — розповів голова районної військової адміністрації 

Про буржуйки в місті

«Ми їх теж замовляємо: будемо віддавати також і у віддалені села, щоб там можна було створити пункти обігріву. В Куп’янську ми розглядаємо для організації таких пунктів комунальні установи: наприклад, школи, гуртожитки, дитячі садочки. Але там будуть не буржуйки, а булер’яни або щось таке, що дає більш тепла», — розповідає про плани влади Андрій Канашевич.

Про гуманітарну ситуацію

«Гуманітарна допомога надається стабільно. Вона є. Вона розвозиться всім громадам Куп’янського району. Ліки є. Ми відновили цього тижня роботу Куп’янської поліклініки, де сімейні лікарі вже можуть приймати людей і видавати безкоштовно ліки. Вже запрацювали аптеки. Зараз іде робота із запуску роботи пенсійного фонду та Укрпошти, щоб люди могли отримати гроші, які накопичились за 8 місяців окупації. Тобто ми відновлюємо життя і намагаємося максимально швидко це робити». 

Про масштаби руйнувань

«В Куп’янському районі 8 громад. З них 3 — Курилівська, Петро-павлівська, Дворичанська — перебувають в зоні активних бойових дій, і там дуже складно зібрати статистику. Така ж ситуація у Вільхуватській громаді — під обстрілами, особливо прикордонні пункти. Є села, які зруйновані дощенту, жодного вцілілого будинку, — розповів Андрій Канашевич. — В Куп’янську, коли ми заходили 8 вересня, місто було ціле. Але вже за три дні почався масований обстріл з боку російських військ. Їх почали сунути далі, і вони розпочали обстріл самого міста».

Про освіту

«З освітою пауза. Багато дітей повиїзджало, і вони проходять навчання в інших регіонах. Організувати навчання навіть дистанційно по школах Куп’янського району зараз ще немає можливості. Оскільки немає нормального зв’язку і сталого інтернету. Але ми працюємо в цьому напрямку». 

Про вчителів-зрадників:

«Деякі вчителі, на жаль, погодились працювати в школах за російськими програмами. Але це не підстава звільнити такого вчителя. Щоб його звільнити, треба повністю довести його провину. Це займає час. Зате вже починає працювати українська самоорганізація всередині колективу: є випадки, коли люди відмовляються далі працювати з таким вчителем, і спонукають його звільнитися», — говорить Андрій Канашевич. 

Про злочини проти української ідентичності та намагання окупантів повернути радянську реальність: 

«У школах — це було масштабно і цілеспрямовано: з українських шкіл вимивали все українське. Не тільки російським, а ще й радянським. Радянська символіка, радянські наративи, герої радянського союзу. Вони вивішувати червоні прапори і повертали бюсти Леніна», — каже Канашевич. 

Про церкви

«Церкви тут московського патріархату, тому вони цілі стоять. В Сеньково, як приклад: школа зруйнована вщент, її нема. Навпроти школи — стоїть церква,  вона ціла. Є свідчення про те, що священники (московського патріархату — ред) співпрацювали з окупаційними військами. А зараз тих, хто дуже впевнено проявляв свою позицію "російська влада — це добре", їх зараз нема. Вони повиїжджали», — розповів військовий керівник району. 

Куди і чому зник виконавчий комітет Куп’янської міської ради, про зрадників серед депутатського корпусу, що сталося з колаборантами після звільнення територій від окупантів, та що очікує їх надалі — дивіться у відеоверсії інтерв’ю із Андрієм Канашевичем.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії.

Суспільне на Харківщині — телеканал Суспільне Харків, Українське Радіо Харків та цифрові платформи: 

Дивитися Суспільне Харків можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах: