«Є прагнення об’єднуватися»: попри бойові дії на Харківщині писатимуть Радіодиктант — у тилу, на фронті та в евакуації

«Є прагнення об’єднуватися»: попри бойові дії на Харківщині писатимуть Радіодиктант — у тилу, на фронті та в евакуації

7 лис. 2022

Радіодиктант національної єдності 2022 відбудеться у середу, 9 листопада, об 11:00, а вже о 12:35 в ефірі Українського Радіо Харкова обговорюватимемо цю подію з тими, хто долучився до всесвітньої акції.

«Такі події не просто об’єднують, вони згуртовують. І єдність українців у цьому дуже велика», — говорить одна з ініціаторок написання радіодиктанту у Валківській громаді Харківщини Вікторія Ханіна.

Читайте також: Радіодиктант національної єдності-2022: вже завтра пишемо разом!

Валківчани та люди, які переїхали до громади через бойові дії, писатимуть диктант у безпечних локаціях в різних населених пунктах.

Традиційно приєднаються до написання радіодиктанту і українці по всьому світу. Цього року з-за кордону долучаться і ті, хто евакуювався з Харкова та області.

Харків’янка Анна Шагінян каже: «Я дуже сумую за своїм домом, своєю країною, своїм містом. Зараз я у Німеччині, у місті Ланген, і, звісно, всі довкола розмовляють німецькою мовою, інколи англійською. Є також вихідці з Казахстану, які спілкуються російською. Дуже мало чути свою, рідну, українську, співучу, гарну мову».

Радіодиктант – один зі способів бути разом, розмірковує жінка. Вона писатиме його вперше: «Ми розмовляємо російською, але намагаємось переходити на українську, бо коли чують російську, в тебе запитують: "О, ви теж росіяни?". І це настільки огидно! Одразу переходиш на українську і кажеш: "Ні, ми з України, ми не росіяни, ми не хочемо бути росіянами"».

Як цьогоріч проходитиме Радіодиктант національної єдності у тилу та на передовій на Харківщині, як харків’яни переосмислюють «мовне питання» — про це слухайте у денному ефірі Українського Радіо Харкова у програмі «Відкритий доступ» о 12:35.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.

Суспільне на Харківщині — телеканал Суспільне Харків, Українське Радіо Харків та цифрові платформи: 

Дивитися Суспільне Харків можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

Українське Радіо на Харківщині мовить на частотах:

  • Харків — 106,1 FM,
  • Куп’янськ —  105,1 FM,
  • Великий Бурлук — 105,4 FM,
  • Ізюм — 102,5 FM,
  • Краснокутськ — 91, 5 FM,
  • Красноград—107,6  FM,
  • Зачепилівка — 103,7 FM,
  • Первомайський  — 102,6  FM,
  • Кегичівка — 104,3 FM.