#Сковорода300 — cпецпроєкт до ювілею Григорія Сковороди на Українському Радіо Харкова

#Сковорода300 — cпецпроєкт до ювілею Григорія Сковороди на Українському Радіо Харкова

7 гру. 2022

Цьогорічний ювілей українського філософа Григорія Сковороди припав на часи повномасштабної війни, розв’язаної росією. Унаслідок ворожих атак зазнали руйнувань і пам’ятки, пов’язані з ним та його іменем. Проте вчення Сковороди, його тексти, не підвладні бомбам та ракетам. Про те, яким Сковорода був за життя, чи відповідає осучаснений образ реальній особистості, котра жила, навчала й творила у 18-му столітті — розповідає журналістам Українського Радіо Харкова кандидат філософських наук, видавець Олександр Савчук для спецпроєкту #Сковорода300

Читайте також: Суспільне — найпопулярніше медіа серед молоді

«Образ Сковороди — мандрівного філософа надзвичайно гарно лягав і у XIX столітті, і у XVIII-му, і у XX-му… Мандри були пов’язані з пізнанням світу, з підвищенням своєї кваліфікації. Тут є пряма функціональність: необхідно мандрувати, щоб більше знати. Сковорода був як Сократ: жив так, як говорив, говорив так, як жив. Філософія і спосіб життя у Сковороди не роз’єднувалися. І в цьому, можливо, одна з цінностей філософії і образу Сковороди»», — говорить Олександр Савчук. 

Як трансформується нині педагогічна спадщина мандрівного філософа, що буде зі зруйнованим росіянами музеєм імені Григорія Савича у Сковородинівці та з розбитим Харківським педуніверситетом, який носить його ім’я? Слухайте про це, а також про відомі й маловідомі факти про життя, творчість, вивчення, просування та збереження доробку Григорія Сковороди у серії програм Українського Радіо Харків:

Українське Радіо на Харківщині мовить на частотах:

  • Харків — 106,1 FM,
  • Куп’янськ —  105,1 FM,
  • Великий Бурлук — 105,4 FM,
  • Ізюм — 102,5 FM,
  • Краснокутськ — 91, 5 FM,
  • Красноград—107,6  FM,
  • Зачепилівка — 103,7 FM,
  • Первомайський  — 102,6  FM,
  • Кегичівка — 104,3 FM.

Дивитися Суспільне Харків можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й канали Суспільного радіо (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.