Півфінали Чемпіонату світу з футболу на Суспільному — прогнози коментаторів

Півфінали Чемпіонату світу з футболу на Суспільному — прогнози коментаторів

12 гру. 2022

13 та 14 грудня на Чемпіонаті світу з футболу-2022 у Катарі відбудуться півфінальні поєдинки. Матчі Хорватія – Аргентина та Марокко – Франція дивіться наживо на Суспільне Харків та інших місцевих телеканалах Суспільного Мовлення*, сайті Суспільне Спорт та слухайте в ефірі Радіо Промінь.

Читайте також: Стежте за Чемпіонатом світу в Катарі навіть без світла — на Радіо Промінь

  • 13 грудня о 20:50 за першу путівку до фіналу змагатимуться збірні Хорватії та Аргентини. У двох попередніх матчах плей-оф Хорватія перемогла своїх опонентів — збірні Японії та Бразилії у серії післяматчевих пенальті. Аргентина після перемоги над США, у непростому матчі змогла здолати у серії пенальті Нідерланди.

  • 14 грудня о 20:50 другого фіналіста визначатимуть збірні Марокко та Франції. Марокканці створили справжню сенсацію, ставши першою африканською командою, яка дійшла до півфіналу на Чемпіонатах світу. В 1/8 вони переграли збірну Іспанії (у серії пенальті), а в ¼ фіналу — Португалію. Чинні чемпіони світу, збірна Франції, у матчах плей-оф переграла збірні Польщі та Англії.

Коментатори Чемпіонату світу на Суспільному Андрій Столярчук та Олександр Монзолевський зробили свої прогнози на півфінали.

Андрій  Столярчук

  • Хорватія – Аргентина

Очевидно, що Аргентина вважається фаворитом цього матчу. Але Хорватія вже довела, що їй до снаги переграти будь-кого. Головним козирем команди Златко Даліча є центр поля Модріч – Ковачіч – Брозович і потенційна перевага хорватів у цій зоні може стати для Аргентини великою проблемою. Тому що завдяки цьому європейці теоретично можуть вирішити два ключові завдання: встановити контроль над грою і відрізати Мессі від м’яча. Але не варто забувати, що за останній тиждень для хорватів, кістяк яких складається здебільшого з вікових гравців, це вже третій матч, а попередні два сумарно тривали 240 хвилин + 2 серії післяматчевих пенальті. І питання функціонального відновлення, можливо, матиме вирішальне значення. В Аргентини сильних сторін також немало. Інакше й не може бути, якщо в цій команді грає один з найкращих гравців в історії футболу — Ліонель Мессі. Тому очікую рівного, напруженого матчу, і не здивуюся, якщо долю переможця матчу не визначать 90 хвилин гри.

  • Марокко – Франція

Марокканці вже не просто стрибнули вище голови, а й зуміли увійти в історію, ставши першою африканською командою, що дісталася півфіналу. Чи може команда пройти ще далі? Теоретично — так. Але зробити це буде максимально важко. Навіть попри те, що за рівнем дисципліни, тактичної вишколеності, організації гри, самовіддачі це одна з найкращих, а, можливо, і найкраща команда цього чемпіонату. Але... По-перше, з чотирьох основних захисників наразі у строю залишився лише один, а глибокої і якісної лави запасних у команди Валіда Реграгі немає. По-друге, при всій повазі до Бельгії, Хорватії, Іспанії, Португалії, їхній наступний суперник Франція — це набагато небезпечніший опонент, який демонструє тут, в Катарі, відмінний футбол чемпіонського рівня. Якщо іспанцям не вистачало фінішерів і їхні атаки були стерильними й холостими, португальцям бракувало варіативності й нестандартності, то у французів ні з першим, ні з другим проблем тут не було. Як мінімум, поки що. По-третє, у команді Дідьє Дешама грає найкращий футболіст цього турніру — Кільян Мбаппе. І, як засвідчив матч з Англією, навіть якщо супернику вдасться розв’язати питання його нейтралізації, у французів достатньо гравців, які без проблем готові взяти ініціативу на себе. Критично важливим у цьому матчі буде перший гол. Якщо це вдасться зробити команді Дешама — то Францію буде дуже важко зупинити. Якщо це зроблять марокканці, то цей матч може набути непередбачуваного характеру і призвести до ще однієї сенсації.

Олександр Монзолевський

Думаю, що стадія півфіналу — це той етап, коли сенсації закінчилися. Хоча, приблизно так само я вважав і на етапі чвертьфіналів. З жахом думаю про можливий фінал Хорватія – Марокко, ймовірність якого все ж залишається. Хорвати вже вибили одних «майже чемпіонів» — Бразилію, а французи мають звичку сенсаційно програвати своїм колишнім колоніям: у 2002 році — Сенегалу, на цій першості — Тунісу, завтра от матч з Марокко... Вірю, що все ж до фіналу пройдуть французи та аргентинці, вони вважаються очевидними фаворитами. Можливо, це й не будуть, яскраві поєдинки, про які складають легенди, але той, хто має перемогти, — переможе. Тут можна тільки вірити, бо нинішній чемпіонат вже показав, що у футболі немає не тільки логіки, але інколи й справедливості.

По завершенні матчу дивіться підсумкову студію на місцевих каналах Суспільного Мовлення та ютуб-каналі Суспільне Спорт, де гості-експерти та коментатори проаналізують матчі.

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — офіційний  транслятор Чемпіонату світу з футболу-2022. Радіо Промінь — офіційний радіопартнер Чемпіонату світу з футболу-2022.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанцій (Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура), а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media.

Суспільне на Харківщині — телеканал Суспільне Харків, Українське Радіо Харків та цифрові платформи: 

Дивитися Суспільне Харків можна в ефірі та онлайн на сайті філії. Оперативні новини шукайте на діджитал-платформах:  

Крім Суспільне Крим. Трансляції матчів Чемпіонату світу на місцевих телеканалах Суспільного Мовлення доступні при використанні цифрового телебачення Т2, а також у мобільному застосунку Дія. Матчі не транслюються у мережах кабельних провайдерів та на супутнику.