Незламна Харківщина. Історії від Суспільне Харків, які ви могли пропустити

Незламна Харківщина. Історії від Суспільне Харків, які ви могли пропустити

30 січ. 2023

Він початку повномасштабної війни і до сьогодні до Харкова прикута увага всього світу. Обласний центр щодня обстрілюють окупанти, як і містечка й села регіону. Як живе Харківщина та її героїчні люди — в добірці репортажів за січень від команди Суспільне Харків.

У свої 15-ть Даниїл Бахмутський переправляє людей через Печенізьке водосховище на Харківщині. Тутешній міст був знищений внаслідок боїв. Підліток щодня долав 8 кілометрів, щоб дістатися переправи. Спочатку їздив велосипедом, потім пересів на мопед. А коли мопед зламався, Даниїлу через соцмережі зібрали гроші на новий транспорт.

Військовий із позивним «Юрист» — один з тих, хто займається пошуком тіл загарбників на Харківщині. За його словами, росіяни неодноразово били ракетами туди, де зберігаються тіла військовослужбовців. За спостереженням «Юриста», нині змінився вік та амуніція загиблих російських військових. Про що це свідчить — «Юрист» розказав Суспільне Харків. 

Читайте також: «Вільні»: новий подкаст про людей, які творять вільну країну на Суспільному

Школярі з Гонтарівки Старосалтівської громади побудували курінь з підручних матеріалів: у халабуду вони приходять дистанційно вчитися — у селі після окупації є проблеми зі сталим зв’язком. 

Музей дитинства у Харкові відновив лекції з історії України у метро. Історик та керівник музею Валерій Лейко каже: повернути уроки вирішив після численних запитів від батьків та дітей. Перші лекції у підземці він проводив у березні та квітні минулого року, коли містяни ховалися там від обстрілів. Кадри, відзняті на одному з таких уроків, потрапили до новорічного звернення президента України як символ незламності харків’ян. Як тепер відбуваються заняття у підземці та чи багато дітей їх відвідує — про це у репортажі.

У підвалі школи на північній околиці Харкова дев’ятий місяць живуть люди. Інший корпус закладу на 85% зруйнований, і коли буде змога відновити заняття офлайн, діти вчитимуться у дві зміни. А поки дитяча роздягальня стала прихистком для сотні людей під час російських обстрілів. Більшість вже виїхали, а ті, хто залишився, й досі приходять ночувати до школи.

Анатолій Гарагатий — житель селища Савинці, що на Харківщині, понад пів життя працював фотографом та оператором і до повномасштабної війни показував життя селища у своєму відеоблозі. Коли до селища зайшли російські окупанти, він зафільмував це з балкона, виклав в на свій канал у YouTube і потрапив до ізолятора на 100 днів. За відзняте відео росіяни катували чоловіка струмом та хотіли змусити знімати пропагандистські ролики. Як пережив ув’язнення — дивіться у сюжеті.

Працівники агрокомбінату «Слобожанський» на Харківщині відновлюють роботу після окупації та готують позови проти Росії. Агрокомплекс — один із найбільших в області. До початку масштабного вторгнення на двох фермах у селищі Чкаловському та селі Іванівці налічували близько 70 тисяч голів свиней. Який зараз має вигляд агрокомбінат — дивіться.

У прикордонне село Малі Проходи повернули газопостачання. До вересня село було в окупації. Газ вимкнули в травні, електрики немає й досі. Щоб відновити подачу палива, довелося ремонтувати газогін, перебитий окупантами, та заходити в газову хмару. Як працюють газовики — в репортажі.

Читайте також: «Куди приходить росія і московський патріархат — там закінчується свобода совісті», — інтерв’ю з Віктором Єленським у проєкті «Межі»

Дев’ять місяців без електрики живуть люди у селі Мосьпанове Чугуївського району. До вересня тут проходила лінія фронту — позиції окупантів були в сусідньому селі Гракове. Нині Мосьпанове повертається до життя — у селі відновили газопостачання, працюють магазини та місцеві волонтери.

11 січня російські окупанти вдарили по Харкову з РСЗВ «Смерч». Одна з ракет влучила в одноповерхову складську будівлю, де зберігалася піротехніка. Пожежа на складі з феєрверками охопила понад тисячу квадратних метрів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Харків — на сайті Суспільне Новини та у соцмережах: