До ювілею Василя Каразіна — спецпроєкт на Українському Радіо Харків

До ювілею Василя Каразіна — спецпроєкт на Українському Радіо Харків

10 лют. 2023

10 лютого між 17:35 та 18:00 в ефірі Українського Радіо Харків вийде програма, присвячена 250-й річниці від дня народження вченого, винахідника, громадського діяча та засновника Харківського університету Василя Каразіна. Говоритимемо про те, ким був Каразін, що він зробив для заснування університету в Харкові та яку роль це відіграло у розвитку регіону впродовж понад двох століть.

«Каразін переконав місцеве співтовариство в тому, що цьому місту і цьому краю дійсно потрібен університет. Для того, щоб осягнути грандіозність і фантастичність такої ідеї, то варто згадати, що Харків на початку ХІХ ст. був абсолютно маленьким містечком і попри те, що він був губернським центром, за кількістю населення він ледь досягав Охтирки і поступався Валкам. Відкриття університету змінило хід історичного розвитку Харкова», — говорить кандидатка історичних наук, заступниця директора Центру українських студій та краєзнавства імені академіка Тронька Харківського національного університету імені Каразіна Ольга Вовк.

Читайте також: 3 — 9 лютого. Добірка від Суспільне Харків

На Харківщині від воєнних дій постраждали 22 заклади вищої освіти, це 95,7 % від їхньої загальної кількості в регіоні. Всього пошкоджено 219 об’єктів, зруйновано 30. За кількістю пошкоджених закладів вищої освіти Харків посідає перше місце в Україні, — уточнили у профільному Департаменті. Найбільших руйнувань зазнали: Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, Національний аерокосмічний університет імені М.Є. Жуковського «ХАІ», Державний біотехнологічний університет, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» – у цих закладах освіти є повністю зруйновані навчальні корпуси, спортивні комплекси, гуртожитки. Втім, у закладах вищої освіти вже частково проводять відновлювальні роботи, але масштабно зайнятися ремонтом можна буде тільки при відповідних безпекових умовах та наявності фінансування.

Попри повномасштабну війну на початок 2023 на території Харківської області працюють 23 виші і навчаються 120 тисяч студентів, — розповіли в обласному Департаменті науки та освіти.

Нагадуємо частоти мовлення Суспільного радіо на Харківщині: 

  • Українське Радіо 

м. Харків — 106,1 FM

смт Великий Бурлук — 105,4 FM

смт Зачепилівка — 103,7 FM

смт Кегичівка — 104,3 FM

м. Ізюм — 102,5 FM

смт Краснокутськ — 91,5 FM

м. Красноград — 107,6 FM

м. Лозова — 106,3 FM

м. Первомайський — 102,6 FM

м. Вовчанськ — 90,2 FM

  • Радіо Промінь

м. Харків —  100,5 FM

смт Зачепилівка —  91,3 FM

смт Кегичівка —  87,7 FM

м. Красноград — 100,4 FM

  • Радіо Культура

м. Харків — 91,6 FM

м. Зміїв — 103,3 FM

Оперативні новини від Суспільне Харків у соцмережах:

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах