Режисер з Харкова розповів Суспільному про нову п’єсу та архетип воїна-переможця

Режисер з Харкова розповів Суспільному про нову п’єсу та архетип воїна-переможця

10 кві. 2023

Український режисер легендарного Харківського театру «Березіль» Олександр Ковшун, через постійні обстріли Харкова росіянами, разом із частиною трупи переїхав до Вінниці. Зараз готує прем’єру вистави «За дверима». З ним зустрілась журналістка Суспільне Вінниця Ірися Герцун. Розмову можна переглянути на сайті філії або в ефірі всеукраїнського телевізійного проєкту «Суспільне. Спротив».

Читайте також: Про етноцид і дискримінацію ромів, проблеми спільноти й шляхи їх розв’язання — Анжеліка Бєлова в інтерв’ю «Межі»

Олександр каже: знав, що буде війна, тому повномасштабне вторгнення не стало несподіванкою для нього. Він розповів про перші дні у Харкові під бомбами росіян, чому вирішив виїхати і чому зупинився у Вінниці. Про своє сприйняття російської культури зазначив: «Я зрозумів, що тотально і ментально належу до іншого і мене не хвилює питання складної “русской души” як у Достоєвського, абсолютно не цікавить мене».

Режисер впевнений, що ми можемо й мусимо відмовитись від російської класики зараз.

«Це взагалі не проблема — відмовитись від російської класики. Не може бути росія альтернативою світовій класиці. Є Шекспір, Стріндберг, Гете. Це глиба, піраміда, і російської класики там — одна цеглина. Нам треба за рахунок того, що ми європейська країна, брати для себе європейську культуру», — каже Олександр Ковшун.

Про виставу «За дверима» розповідає: «Ми дивимось трішки в майбутнє — люди, які будуть повертатися з війни, — саме про це ця п’єса. Це біографічна річ Борхерта, автора п’єси. Він одну п’єсу написав, помер у 27 років, раніше був призваний в лави Вермахту, воював, мав поранення, був у полоні, Сибір, Сталінград, купа хвороб. У творі він викладає складні рефлексії людини-репатріанта, яка повернулася в місто, розбитий Гамбург на Ельбі, і як його зустрічає це життя… Це такі теми, які складно сприймаються і неоднозначні. Я роблю наш позитивний фінал, вивожу на нашу територію, на наші наративи, які народжують новий архетип нашого воїна-переможця. Моє бажання, щоб люди не боялися повертатися в мирне життя, щоб ми ставилися до них з любов’ю, ми повинні розуміти їхні болі. Колись Жадан у “Хлібному перемир’ї” заклав — війна буде. Так само тут я закладаю — мир буде, перемога буде». 

Відео інтерв’ю за посиланням.

Читайте також: Радіо Промінь відновило мовлення в Ізюмі на частоті 106,5 МГц

Дивіться «Суспільне. Спротив» щобудня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00 та з 17:00 до 21:00 на телеканалі Суспільне Новини або на місцевих телеканалах Суспільного. Добірки-дайджести найцікавіших інтерв’ю та матеріалів інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив» — щосуботи (з повтором у неділю) з 7:00 до 10:00, з 12:00 до 15:00, з 17:00 до 20:00. Онлайн «Суспільне. Спротив» дивіться на сайтах місцевих каналів та ютуб-каналах Суспільне РівнеСуспільне Ужгород та Суспільне Львів.

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне КультураУкраїнське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.