Як Харківщина переживала зиму — підсумки спецпроєкту «Про головне. Уроки виживання»

Як Харківщина переживала зиму — підсумки спецпроєкту «Про головне. Уроки виживання»

11 кві. 2023

Як Харківщина та її героїчні мешканці пережили найсуровіший з часів Незалежної України осінньо-зимовий період, що допомогло вистояти та зберегти тепло в оселях міст, які понівечені ворогом і перебувають під постійними обстрілами, журналісти Українського Радіо Харкова розповідали упродовж двох попередніх місяців у спецпроєкті «Про головне. Уроки виживання».

«Був вражений самоорганізацією містян і селян: буржуйка в підвалі, автомобільні акумулятори за відсутності електрики та дрова біля під’їзду багатоповерхівки — типові картини обстріляних кварталів, — розповідає редактор Українського Радіо Харкова, ведучий програм Роман Кривко. — Таке мікросамоврядування траплялося незалежно від місця — в місті чи віддаленому селі. Хтось коле дрова, решта готує їжу, інший домовляється за гуманітарку. Люди, яких агресор позбавив елементарних благ, згуртувалися й не просто виживали: вони дбали один про одного, читали, грали в шахи, вигадували способи приготувати їжу чи обігріти житло, вірили у ЗСУ та не втрачали оптимізму».

Із 9-ти запланованих програм, зазначає випускова редакторка Українського Радіо Харкова Тетяна Кривоніс, одну видати не змогли через російську масовану атаку 9 березня, коли Харків був знеструмлений кілька діб. Здебільшого, програми спецпроєкту — це репортажі, записані безпосередньо на деокупованих територіях чи в постраждалих від обстрілів районах Харкова.

Село Гусарівка було окуповане росіянами в березні минулого місяця, але й досі оговтується. Розбиті школа й клуб, 20 будинків не підлягають відновленню. Світла в селі не було 8 місяців, відновили лиш у кінці 2022-го. Також було відсутнє водопостачання та якісна питна вода. Нині ж благодійники допомагають селянам із будівельними матеріалами, психологи займаються з дітьми.

Жителька звільнених Савинців Надія Таран каже, раніше, щоб доїхати до Балаклії, доводилось наймати автівку: «24 гривні коштував квиток на автобус, зараз — 30 гривень. Перевізник брав 300-200 гривень, різні суми були, то це зараз як знахідка».

Частина харків’ян — мешканців побитих російськими обстрілами будинків на Північній Салтівці — лишалися там жити без опалення та інших зручностей. А з десяток людей у звільненій Кутузівці поблизу Харкова рік зимували у підвалі. Їхні будинки зруйновані російськими обстрілами.

«Щоб починати опалювальний сезон потрібно було провести розмінування територій, а не всюди можна було дістатися, — підсумовує спецпроєкт заступниця директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної військової адміністрації Тетяна Кокоріна. — Коли було проведене необхідне розмінування, це стосується зокрема Ізюму, Балаклії, Куп’янська, Чкалівської громади, Вовчанської, то стикнулися з іншою проблемою — нестачі кадрів на підприємствах».

Більше репортажів та програм Українського Радіо Харкова слухайте на Soundcloud.

Нагадаємо, FM-частоти Суспільного Мовлення на Харківщині:

  • Українське Радіо

м. Харків — 106,1 FM

смт Великий Бурлук — 105,4 FM

смт Зачепилівка — 103,7 FM

смт Кегичівка — 104,3 FM

м. Ізюм — 102,5 FM

смт Краснокутськ — 91,5 FM

м. Красноград — 107,6 FM

м. Лозова — 106,3 FM

м. Первомайський — 102,6 FM

м. Вовчанськ — 90,2 FM

  • Радіо Промінь

м. Харків — 100,5 FM

смт Зачепилівка — 91,3 FM

смт Кегичівка — 87,7 FM

м. Красноград — 100,4 FM

  • Радіо Культура

м. Харків — 91,6 FM

м. Зміїв — 103,3 FM

Оперативні новини від Суспільне Харків у соцмережах:

Нагадаємо, Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.