Проєкт Суспільне Харків потрапив до шортлиста фіналістів «Честь Професії 2023»

Проєкт Суспільне Харків потрапив до шортлиста фіналістів «Честь Професії 2023»

8 тра. 2023

До шортлиста фіналістів XIV конкурсу професійної журналістики «Честь Професії 2023» потрапив матеріал від Суспільне Харків «Володимир Вакуленко: вбивство і спадок письменника». Ця робота журналістки Ганни Силаєвої претендує на спецприз «Найкраще інтерв’ю в локальному медіа». 

Володимир Вакуленко — український громадський діяч, прозаїк, поет, перекладач, вікіпедист та нумізмат, автор книг, лауреат літературних премій, наприкінці березня 2022 року був заарештований, а потім застрелений російськими військовими у своєму рідному селі Капитолівка, що в Ізюмському районі на Харківщні. Після звільнення села колеги Вакуленка знайшли його щоденник, закопаний у рідному садку за день до викрадення. Це три десятки рукописних листів. За день до свого арешту  письменник попросив віддати щоденник людям, «коли наші прийдуть».

«Загибель Володимира Вакуленка — кількакратний воєнний злочин. Це болісна втрата для родини, сина письменника. Це помітна втрата для сучасної української літератури. Це велика втрата для патріотичного середовища Ізюму. Ми досі не знаємо дати і обставин смерті Вакуленка, але ми знаємо, що вбили, і можемо напевно стверджувати, що вбили саме російські окупанти і саме з ідеологічних міркувань, бо він був принциповим і непримиримим до ворога України. Шанувати його памʼять означає видавати і читати його книжки, ніколи не зупинятися у пошуку винних у його смерті та добиватися покарання злочинців», — говорить Ганна Силаєва.  

Співрозмовиця журналістки — Ірина Новіцька, колишня дружина, мати сина письменника, і близка йому людина.

«Це інтервʼю важливе тим, що воно було дуже особистим. Ірина Новіцька — не просто близька Володимиру Вакуленку людина, вона його однодумиця. Вона знає і розуміє його талант і його вдачу, його уяву і його слово», — говорить Ганна Силаєва.

Загалом, на конкурс учасники подали 1037 матеріалів, що були оприлюднені з 1 червня 2022 року до 31 січня 2023 року. До коротких списків премії потрапили 12 проєктів Суспільного Мовлення. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське РадіоРадіо ПроміньРадіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Харків шукайте на діджитал-платформах: