Інформаційний день «Суспільне. Спротив»: Вероніка Мороз та Олександр Курта

Інформаційний день «Суспільне. Спротив»: Вероніка Мороз та Олександр Курта

11 тра. 2023

Продовжуємо знайомити з ведучими денного інформаційного ефіру всеукраїнського інформаційного проєкту «Суспільне. Спротив», що виходить щобудня з 12:00 до 16:00 на місцевих каналах Суспільного Мовлення, включно із Суспільне Крим, та на супутниковому телеканалі Суспільне Новини. Над цим слотом проєкту працює команда Суспільне Ужгород. Про прямоефірні будні команди розповіли нам ведуча новинних випусків проєкту Вероніка Мороз та ведучий студійних блоків «Суспільне. Спротив» Олександр Курта.

Читайте також: Інформаційний день «Суспільне. Спротив»: Олександр Бодня та Леся Наконечна 

Вероніка Мороз 

Вероніка із Великого Березного — невеличкого селища на Закарпатті, поблизу словацького кордону. 

«У 2011 році вступила до Ужгородського національного університету на відділення журналістики. На телебачені працюю з 2016 року. Спочатку була кореспонденткою, а з 2018 року — лінійна продюсерка новин Суспільне Ужгород», — розповідає Вероніка Мороз.

— Нині — ви ще й ведуча новинних блоків у «Суспільне. Спротив». Телевізійна робота потребує чимало зусиль й особистого ресурсу. Поділіться, що вам додає енергії, що мотивує? 

— У роботі, та й останнім часом загалом у житті, мене мотивує одна думка: «комусь допомагає те, що роблю». Вважаю, якщо інформація, яку я всі ці роки надавала своїм глядачам чи слухачам, допомогла у розв’язанні проблем хоча б одній людині — працювала не марно. Особливо це відчувалось у перші дні повномасштабного вторгнення. Ми розуміли, що Закарпаття стало місцем порятунку десятків тисяч людей, тому тоді чи не в кожному ефірі ми розповідали, якими дорогами можна доїхати до Закарпаття, куди звертатись по допомогу, де можна знайти житло та отримати гарячий обід. Для мене було важливо показати, що закарпатці готові допомагати всім, хто цього потребує, а люди, які вимушені покинути свої рідні міста, — не залишаться наодинці зі своєю бідою. Важливо розповідати історії людей: тих, хто пережив горе, тих, хто звершує подвиги, тих, хто тихенько, але системно допомагає іншим. Мені здається, зараз дуже багато українців заслуговують бути вписаними в історію, і я переконана, що це буде історія української Перемоги. 

Читайте також: Інформаційний вечір «Суспільне. Спротив»: Світлана Стеценко, Віталій Гамадин, Ольга Герич

— Колеги розповіли нам, що ви людина, яка любить порядок у всьому. Яким є ваш звичний робочий день?

— Звичний робочий день сповнений жвавими обговореннями новин, дискусіями та часом навіть запеклими суперечками. Щодня трапляється щось несподіване і йде не за планом. Якщо все проходить спокійно — це ознака, що щось ми робимо не так (сміється — ред.) Проте так — для мене важливий порядок. Кожна річ має своє місце, і коли я приходжу зранку на роботу, то після «Привіт!» дуже часто лунає: «Хто сидів на моєму місці? Хто працював за моїм компом? Хто брав мої речі» (сміється — ред.) Мій сценарій мусить бути надрукований одним шрифтом, назви матеріалів мають бути виділені жирним, а хронометраж написаний через двокрапку.

— Що найважче у роботі ведучої прямих ефірів, а що — найцікавіше та найприємніше? 

— В житті я надзвичайно емоційна і темпераментна людина, дуже переймаюсь історіями інших, тому дуже часто мені доводилося стримувати емоційну реакцію після надзвичайних телеісторій від моїх колег. Це найважче. Інколи — це усмішка, але, на жаль, за минулий рік у нас багато трагічних матеріалів, після яких доводиться ковтати кілок, який стає поперек горла і не дає продовжувати ефір. 

Найцікавіше та найприємніше — це, знову ж таки, телеісторії моїх колег, бо вони не залишають байдужими. Частину матеріалів бачу в прямому ефірі вперше і щиро захоплююсь, які надзвичайні історії дають змогу почути мої колеги мені та нашим глядачам.

— Якби вас попросили описати роботу у прямих ефірах Суспільного одним реченням, то яким би воно було? 

— Моя робота — це щоденно розчаровуватись у цьому світі і щоденно ним зачаровуватись.

Читайте також: Інформаційний вечір «Суспільне. Спротив»: Олександр Єльцов, Олеся Вакуленко, Юлія Девда

Олександр Курта 

Олександр — з Ужгорода. Після закінчення відділення журналістики Ужгородського національного університету й досвіду в кількох журналістських проєктах вирішив приєднатися до команди Суспільного в Ужгороді.

«Сталося це якраз тоді, коли відбувалося становлення Суспільного Мовлення в Україні. Працював кореспондентом “в полі”, ведучим на радіо й телебаченні, наразі очолюю діджитал-відділ Суспільне Ужгород та працюю ведучим телевізійного інформаційного ефіру "Суспільне. Спротив". За понад п’ять років неодноразово переконався, що мої особисті принципи й цінності та принципи й цінності компанії збігаються», — каже ведучий.

— Сашо, в чому ваша особиста мотивація і де берете ресурс? Адже робочий день журналіста, зазвичай, ненормований. 

— Насамперед це ті люди, які захищають Україну на фронті, а також допомагають наблизити перемогу, перебуваючи в тилу. В такі моменти розумієш, що наша нація — незламна, і завдяки цим людям ми маємо можливість працювати, і показувати на платформах Суспільного їхні історії. Звичайно, робота в медіа щодня вимагає активного залучення, навіть коли ти вже вдома, але щоб емоційно не вигорати, важливо вміти «перемикатися» й не забувати про інші важливі речі в житті. Для мене це, безумовно, сім’я й друзі. Особливо допомагає миттєво перемкнутися з робочого на домашній лад син Максимко, якому зараз рік.

Робочий день зазвичай починається, як тільки прокидаєшся. Перевіряєш, що сталося за ніч, адже російські окупанти продовжують терор проти українців. Безпосередньо в офісі вже кожен чітко знає, хто що повинен робити, аби наша аудиторія отримувала правдиву, збалансовану, оперативну й вичерпну інформацію. Намагаємося взаємодіяти з нашою аудиторією, аби краще розуміти потреби читачів, глядачів та слухачів.

— Ми запитуємо всіх ведучих «Суспільне. Спротив», що для них найважче, а що — найприємніше. Поділитеся?

— Найважче — стримувати емоції під час сюжетів і прямих включень із людьми, які пережили справжнє пекло через російське повномасштабне вторгнення. Водночас гордість та захоплення викликає героїзм українців, які об’єдналися у такі складні часи: хтось покинув все, що любив, і відправився захищати державу, хтось веде боротьбу в окупації, хтось невтомно волонтерить і донатить для ЗСУ, хтось знаходить прихисток для вимушених переселенців. Це справжні герої, на яких тримається Україна.

Ужгород став одним із центрів, де знаходили прихисток переселенці. Ніколи не забуду той потік людей на залізничному вокзалі в перші дні повномасштабної війни. Всі налякані й дезорієнтовані, але стільки знайомих ужгородців виявили готовність допомогти, і продовжують це робити й зараз!

— Опишіть свою роботу одним реченням.

— Робочих чатів забагато не буває (сміється — ред.). 

Дивіться «Суспільне. Спротив» щодня з 7:00 до 11:00, з 12:00 до 16:00, з 17:00 до 21:00 одночасно на телеканалі Суспільне Новини та усіх місцевих телеканалах Суспільного, включно із Суспільне Крим. 

Онлайн «Суспільне. Спротив» можна переглядати на сайтах місцевих телеканалів Суспільного Мовлення, і на ютуб-каналах Суспільне Рівне, Суспільне УжгородСуспільне Львів. Інтерв’ю та репортажі для проєкту від регіональної команди — на ютуб-каналах філій Суспільного. 

Суспільне Мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший та Суспільне Культура й радіостанції Українське Радіо, Радіо Промінь, Радіо Культура, а також 24 місцеві телерадіокомпанії та супутниковий телеканал Суспільне Новини. Новини про Україну читайте на сайті suspilne.media та діджитал-платформах.

Оперативні новини від Суспільне Харків шукайте на діджитал-платформах: