"Наукові пікніки" за інформаційної підтримки UA: ХАРКІВ

13 вер. 2018

На майдані Свободи у Харкові 15 вересня вже увосьме відбудуться "Наукові пікніки" – найбільший в Україні фестиваль популяризації науки просто неба. Суспільний мовник Харкова – інформаційний партнер події.

"Наукові пікніки цікаві нам не тільки змістом, але й форматом: сучасним, прогресивним. Це така ненудна, неакадемічна наука. Організатори розуміють, що важливо не тільки "що?", але й "як?". Обирають локацію і час, "порядок денний" та ігрові форми так, щоби вони "зайшли" аудиторії", – зазначає продюсерка UA: ХАРКІВ Ганна Силаєва.

"Наукові пікніки" – формат, що прагне віднайти професіоналів й ентузіастів, здатних найскладніші речі пояснити простими словами та унаочнити видовищними дослідами. Очікується, що власні програми представлять 60 закладів вищої освіти, наукових установ і організацій по роботі з дітьми та молоддю. Фестиваль традиційно дозволить "торкнутися" всіх галузей знань: відтворити хімічні експерименти, зрозуміти фізичні закони, зануритися в середньовічну історію, створити кільце всевладдя з "Володаря перснів", зіграти мелодії з "Зоряних війн" чи "Супер Маріо" блискавками, надрукувати руку Термінатора на 3D-принтері, відзняти власний короткометражний фільм, керувати предметами звуком, розв’язати оптичні та математичні головоломки, зібрати й управляти роботами тощо.

"Ще у 1990-ті харківський фізик їздив по області та демонстрував школярам цікаві досліди. Пропонував дітям відтворювати експерименти самостійно. Потім це забулося. У 2013 році кілька студентів вирішила зробити в Україні подобу "Пікніка наукового" у Варшаві, що проводиться раз на рік і збирає близько 100 тисяч глядачів. Ідею підхопили та реалізовували у Тернополі, Полтаві, Чернівцях, Києві, Кривому Розі, Дніпрі, Дубному, Луцьку, Львові, Одесі, Черкасах, Івано-Франківську, Сумській області, Запоріжжі, Миколаєві. Харків проводить фестиваль увосьме й є наймасштабнішим в країні за всіма показниками: глядачі, експерименти, активні майданчики, експериментатори", – говорить один із організаторів "Наукових пікніків" у Харкові Артем Коновалов.

"Наукові пікніки" відбуватимуться 15 вересня з 13:00 до 19:00 у круглому сквері на майдані Свободи. Вхід на фестиваль вільний, участь в усіх експериментах безкоштовна.