Радіоточка: спецпроєкт Суспільного

Радіоточка: спецпроєкт Суспільного

12 лис. 2019

Цього тижня виповниться 95 років з дня першого радіоефіру в Україні. Мовлення почалося у Харкові 16 листопада 1924 року.

Суспільне започатковує серію публікацій у Facebook під хештегом #радіоточка.

Поділіться з нами:

📻 історією свого приймача (якщо це раритетний або особливий прилад, з нетривіальною біографією)

🎧 цікавою долею радіолюбителя

🎤 як ви були у радіоефірі

Розкажіть свою історію, а ми розкажемо її всім!

Ігор Ісіченко, архієпископ Харківський і Полтавський УАПЦ

Літо. Спекотний полудень. Початок 1960-х рр. Батьки на роботі, дідусь у майстерні, бабуся порається на кухні. Я щойно відніс їй нарваний на городі кріп і кілька помідорів та з почуттям виконаного обов’язку дослухаюся радіо.

Ясна річ, дротового.

Фото з архіву автора

І ось очікуване: радіовистава. Сам би я її, може, й не слухав, але є нагода побути з бабусею. Кличу її до кімнати. Вмощуємося поряд. Мене тішать соковита мова вистави й кумедні конфлікти між персонажами.

«Не лiзь, бо задушу, iродова душе! — крикнув Карпо та й кинувся, неначе звiр, на батька й штовхнув його обома кулаками в груди».

Раптом поглядаю на бабусю — зазвичай дуже стриману в емоціях — і помічаю сльозину на очах.

— Бабусю, чого ти?
— Ну як, же — син батька…

Так радіо і бабуся вчили мене сприймати художній твір.

Тетяна Земерова, родом з Полтави

Радіопозивний тата — як пароль до дитинства.
 
UB5HDL: Уляна Боря 5 Харитон Дмитро Леонід. Він відчиняє двері до світу, де досі є запаморочливий запах припою, морзянка — я знала її на пристойному рівні, нічні татові ефіри, щоденники зв’язку, а ще дипломи і численні листівки з краєвидами далеких країн, де я не мала шансів побувати.
 
Фото з архіву авторки

Однокласники обожнювали сеанси в навушниках і вибивання ключем нехитрих повідомлень. Мені й досі чується азбука Морзе у дощовому степу, тільки розшифрувати вже несила.


 
16 листопада 95 років першій Харківській радіоточці. 73 — таким, здається, є міжнародне вітання минулої радіодоби?

Сергій Лапко, харків’янин, родом з Вовчанського району

Відходить у минуле покоління, яке гордо називалося «радіолюбителі». Ці люди народилися ще у сільських хатах-мазанках, як мій батько, і могли спілкуватися з усім світом ще до Інтернету і соцмереж.

Батько автора. Фото з сімейного архіву

Вони викликали повагу, бо не кожен міг зробити з дроту і радіолампи приймач і слухати такого ж самоука-радіопірата та радіохулігана, який вривався у заборонені частоти, за тисячу кілометрів. Це було сміливо і неймовірно.

Моє дитинство пройшло в оточенні транзисторів, резисторів, конденсаторів, радіоламп і мікросхем, радіодовідників, тестерів, вимірювальних приборів і різних схем, які треба було вміти читати, як розвідники читають військові топографічні карти.

А як пахне каніфоль для паяння! Хто паяв сам радіодеталі, той знає цей запах, у того попечені оловом руки... Та головне, що приймач працює! Радіолюбителі знають, що вночі сигнал краще долає простір, краще працює трансивер. Тому радіолюбителі — нічні люди.

А які красиві антени у власників радіостанцій! Я завжди в селі і в місті звертаю увагу на антени. За ними можна дізнатися, де живе радіолюбитель. Ось це направлена антена, а це «морквинка». В батька була антена з двох квадратів. Перехрестя її було кілька метрів, білого кольору. Антена стояла за літньою кухнею, і хто їхав з поля, то здаля здавалося, що то білий хрест на будинку. Думали тут живуть баптисти. Ну, так, радіолюбитель — це свого роду секта))).

Батько дарував мені ще в дитинстві невеликі транзисторні приймачі. Але цю, велику стару радіолу я збережу на все життя. Там майже не залишилося радіостанцій, бо сучасні працюють на інших частотах. Але в неї дуже приємне звучання, і це — пам’ять. Пам’ять — це важливо.

Епоха радіолюбителів закінчилася, нікому не потрібні їхні радіодеталі, окрім перекупників дорогоцінних металів. Та я вдячний батькові і його поколінню за його захоплення, за вміння з набору деталей зробити приймач, навички працювати паяльником і творити незбагненні для інших речі.

Олена Рофе-Бекетова, Харків

Радіо просто завжди було.
 
 
Його місце було на стіні у столовій кімнаті. Бувало, коли ми обідали, ми могли його слухати. Або зранку, коли поспішала до школи, краєм вуха я слухала «Піонерську зорьку». Бувало, чекали якісь особливі передачі або слухали радіоп’єси. А коли тато хотів сказати особливо важливу новину або думку, він вимикав радіо із розетки.
 
Не можу сказати, що радіо грало якусь особливу роль у нашому родинному житті, але з часом мені стало його не вистачати. Особливо, коли нас просто відрізали від нього.
 
 
Звісно, радіо для мене — це «привіт» з мого дитинства, юності. Тому мені приємно взяти його до рук і пригадати нашу велику родину, відчути себе знову дитиною, закривши очі, згадати «Радіоняню». 
 
Едуард Рубін, харків’янин, бізнесмен, ІТ
 
Мені пощастило жити в той період, коли цифровий світ тільки розвивався, від електричної лампочки, радіо — і до сьогоднішніх смартфонів і комп’ютерів.
 
І це не ліміт. Страшно уявити, що буде далі, але сам початок - напевно, є найцікавішим. Тоді радіо вже існувало, і воно було для мене приблизно таким же, як сьогодні для маленьких дітей є мобільний телефон.
 
Крім звичайної радіоточки, яка розташовувалася на кухні і постійно розмовляла, я завжди мріяв про багатохвильовий приймач. Їх тоді називали Спідолами.
 
І ось на 16 років бабуся подарувала мені спідолу «Океан». Це такий переносний приймач, в якому були короткі, середні і довгі хвилі, їх можна було перемикати. І тоді ми почали слухати весь світ: Голос Америки, Радіо Свободу (їх, зрозуміло, глушили), але щось проривалося. Іноді ми сиділи з батьком і слухали з-за кордону антирадянщину)) російською мовою.
 
Фото з архіву автора/1975 рік, курси операторів радарів ДТСААФ
 
Моя жага до техніки привела мене до професії інженера, і я пов’язав своє життя з комп’ютерними технологіями. Сьогодні у наших кишенях мінікомп’ютери, які ми не могли навіть уявити у 90-х. Світ змінюється. Незмінним залишається одне: якщо людина готова вчитися та відкрита до нового, вона не загубиться у цьому шаленому потоці. Якщо ні — буде втраченою для техносуспільства.
 
Матеріал доповнюється іншими історіями. Надсилайте їх у повідомлення UA: Харків на Facebook або на пошту: press.kharkiv@suspilne.media