UA: ХАРКІВ висвітлюватиме 12-годинний фестиваль у ЛітМузеї

UA: ХАРКІВ висвітлюватиме 12-годинний фестиваль у ЛітМузеї

31 сер. 2018

Харківський ЛітМузей 15 вересня відзначатиме своє 30-річчя відкриттям ЛітПро – літературного простору для спілкування. Суспільний мовник Харкова став інформаційним партнером події.

"ЛітПро – це значно більше, ніж день народження, ювілей музею. Це не просто "історія про літературу". Це – про тексти, про видавництво, про мовний простір, про читання і критичне мислення. У цьому сенсі ЛітПро для Суспільного – взірцева подія: розумна, цікава, насичена, яка враховує смаки й вподобання читачів у найширшому значенні, споживачів будь-яких текстів, не тільки класичних", – зазначила продюсерка UA: ХАРКІВ Ганна Силаєва.

До ювілею Харківській ЛітМузею готує масштабну програму розумних задоволень. Дитячі освітні заходи, майстер-класи, ярмарок видавців та буккросинг, дискусії, зустрічі з письменниками Юрієм Андруховичем, Тарасом Прохаськом, Максом Кідруком, Банди Шолтесом, "жива бібліотека" про мандри за участю проекту Ukraїner, концерт Міська Барбари та гурту "Alcohol Ukulele" та ін.

Серед учасників ЛітПро – голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія з лекцією для підлітків про застосування критичного мислення в сучасному інформаційному просторі.

"У 25 років ми показали, чого досягли, 30 років – це така собі модель простору майбутнього музею. Зараз ЛітМузей у стадії реконструкції, – розповіла співробітниця Харківського ЛітМузею Тетяна Пилипчук. – Вже готовий ескізний проект і ми плануємо за кілька років створити один із кращих музеїв в Україні. Та перед тим, як закритися на реконструкцію, ми покажемо, яким стане наш музей. Наприклад, ми готуємо виставку "Книга на лаві підсудних: цензура за чи проти". Вона уособлюватиме лекційно-дискусійний простір. У цьому просторі ми створили спеціальну програму для підлітків та дорослих, говоритимемо про підручники з української літератури. Ми хочемо, щоб автори підручників, видавці, вчителі та учні могли проговорити, що не так. А потому Зураб Аласанія представить підліткам лекцію про "Критичне мислення замість кретинського споживання". Тобто наша мета: показати, що музеї можуть ініціювати соціально-важливі дискусії та бути простором для обговорень".

Святкування триватимуть від 10 ранку до 22 вечора на вулиці Багалія, 6. Вхід – вільний. Долучайтеся до сторінки ЛітПро, аби бути в курсі подій першими.