"Дивацька історія України" – новий діджитал-проект Суспільного

15 вер. 2018

"Дивацька історія України" – новий проект, вперше розроблений для розміщення суто на цифрових платформах (Facebook та YouTube), стартує на Суспільному 18 вересня. Проект було створено у співпраці з ресурсом WAS, який працює на стику жанрів історичної довідки і сторітелінгу.

"WAS давно зарекомендували себе як авторитетний історичний ресурс, що не тільки розповідає цікаву інформацію, але й робить це в оригінальному форматі. Ми використали цей досвід при створенні "Дивацької історії України", для суспільного мовника це важливий крок на шляху до оновлення та модернізації контенту", – розповів креативний продюсер проекту Денис Савенков.

Проект наразі містить 12 випусків, створених за допомогою анімації, графіки, колажування та кадрів із кінофільмів. Кожен випуск міститиме три двохвилинні ролики. Озвучив відео ведучий телеканалу UA: КУЛЬТУРА Євген Барков. За час існування Суспільного це – перший проект, візуальна частина і хронометраж якого були розроблені з урахуванням, насамперед, особливостей веб-платформ – Facebook і YouTube.

За словами креативного продюсера проекту, основна ставка робилася на діджитал: будуть окремі ролики по 2 хвилини для Facebook, а повний 6-хвилинний випуск завантажуватиметься на YouTube.

Мета проекту – популяризувати історію України, яку школярі звикли сприймати як навчальну дисципліну, а дорослі – як інструмент спекуляції та пропаганди. Використання свіжих фактів та цікавої динамічної подачі має відродити інтерес до вітчизняної історії і довести, що вона приховує ще безліч сюрпризів. Сюжети охоплюватимуть період давньої історії (від динозаврів до Русі), козаччини, гетьманщини та новітнього часу. Увагу також буде приділено ключовим особистостям та деконструюванню розповсюджених історичних міфів.

"Дивацька історія України" виходитиме щовівторка, щочетверга та щосуботи на сторінках UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА, а також на сторінках регіональних філій Суспільного у Facebook. Згодом відео з’явиться також і на YouTube-ресурсах телеканалів. Команда проекту не відкидає також можливості появи "Дивацької історії України" в ефірі телебачення та радіо Суспільного.