Про унікальний велопробіг

Про унікальний велопробіг "Бачу! Можу! Допоможу!" говорили на UA: ХАРКІВ

6 сер. 2018

З майдану Свободи у Харкові 5 серпня стартував соціальний велопробіг "Бачу! Можу! Допоможу!". Журналісти UA: ХАРКІВ поспілкувалися з учасниками велопробігу й розпитали, що їх спонукало взяти участь у події та чим ця подія особлива.

Співорганізаторка велопробігу Юлія Сачук розповіла Суспільному, що велопробіг "Бачу! Можу! Допоможу!" відбувається вчетверте. Його маршрут щоразу змінюється – цього року учасники вперше стартували з Харкова.

Учасник велопробігу, харків’янин Віталій Ус розповів про особливість їзди на тандемі:

"Треба розуміти один одного з півслова, півжеста. Наприклад, коли я їду, а другий пілот визиратиме через плече чи ще щось, то я втрачу рівновагу. І для мене важливо, щоб коли я повертаю, нахиляю велосипед, другий пілот теж це робив".

Утретє взяв участь у велопробізі його координатор і учасник у Харкові Артем Кучеренко. У програмі "Тема дня" на UA:ХАРКІВ він розповів, як люди з порушеннями зору руйнують міфи про себе.

"Знаєте, кажуть: "А як це незряча людина їде на велику?". Це один із перших стереотипів: якщо ти не бачиш, то як ти будеш? І це перше, що ми руйнуємо. Можемо! Мотивацією можуть стати історії інших людей. Тих, хто, наприклад, побував на велопробігах або стрибав із парашутом, катався на квадроциклах, що завгодно, що виходить за рамки уявлень про людей з інвалідністю", – пояснив Артем Кучеренко.

Інший учасник велопробігу – дебютант Олександр Ніколайчук зазначив, що цей велопробіг має на меті змінити суспільну думку та зламати стереотипи про обмеження й можливості незрячих людей, а також започаткувати діалог про інтеграцію їх в українське суспільство.

"Якщо до того роботодавець ніколи не зустрічався з людьми з інвалідністю, перше, що він питає: як ти це будеш робити? Можна зрозуміти роботодавця, це його гроші, його бізнес, він має право ставити такі питання, але я можу сказати, що таке трапляється все менше, тому що люди потроху починають розуміти, і сприйняття людей з інвалідністю суттєво покращується", – сказав Олександр Ніколайчук.

На UA: ХАРКІВ побувала також координаторка й учасниця велопробігу в Харкові Наталія Андрійчук. В ефірі ранкового шоу вона розповіла про особливості цьогорічного велопробігу й зазначила, що учасників акції протягом усього маршруту супроводжуватиме патрульна поліція, карета швидкої допомоги, а також автобус, в якому учасник може поїхати, якщо втомиться.

За 20 днів учасники велопробігу проїдуть понад 1000 кілометрів. Це унікальна можливість для людей із вадами зору подорожувати на велосипедах-тандемах разом зі зрячими напарниками, щоб у свій спосіб побачити Україну, знайти нових друзів та насолодитися літом.

Нагадаємо, UA: СУСПІЛЬНЕ МОВЛЕННЯ стало інформаційним партнером велопробігу "Бачу! Можу! Допоможу!".