Повертаємо повагу до інституту виборів – Суспільне підтримує проєкт Руху ЧЕСНО

Повертаємо повагу до інституту виборів – Суспільне підтримує проєкт Руху ЧЕСНО

9 лип. 2020

Триває підготовка до відкриття виставки «Музей виборчого трешу», де будуть представлені зразки підкупу виборців, політичної реклами та чорного піару від 90-х і донині. UA: Суспільне мовлення – інформаційний партнер проєкту.

«Треба сказати, що Суспільне Харкова щасливе взяти участь у проєкті «Музей виборчого трешу». Підкуп виборців — питання, актуальне не тільки для Харкова, а для всієї України. Я глибоко переконана, що «виховувати» треба не кандидатів, не політичні партії, бо в них професія така, а виховувати треба виборців. Цей проєкт саме для виборців. І ще він дуже про Суспільне, — каже продюсерка Харківської філії Суспільного Ганна Силаєва.Мені подобається формат ідеї: по формі розважальний, але по суті — глибокий, який змусить людей думати. Людина приходить до експозиції, дивиться на експонати у кутках чорного піару, або політичного караоке, ходить сміється, розважається, а коли виходить — я сподіваюся — аналізує, замислюється».

«Музей виборчого трешу» – виставка, організована ЧЕСНО спільно із Національним музеєм історії України та спецпроєктом «Вибори вибори» у Києві влітку 2019 року. У 2020 році оновлену експозицію презентують у восьми містах: Одесі, Харкові, Сумах, Черкасах, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Чернівцях.

13 серпня – Одеса, Фонтанська дорога, 3
17 серпня – Харків, площа Свободи, 5,
19 серпня – Суми, вул. Петропавлівська,125
21 серпня  – Житомир, вул. Театральна, 7
25 серпня – Черкаси, вул. Байди Вишневецького, 35/1
28 серпня – Кропивницький, площа Героїв Майдану, 1
31 серпня – Херсон, вул. Перекопська, 10
3 вересня – Чернівці, вул. Братів Руснаків, 3

«Глядачі побачать концентроване виборче сміття. Інструменти, завдяки яким політики отримують голоси і це зовсім не програми, досвід і вже втілені проєкти, а гречка, подарунки та обіцянки», — каже Віта Думанська, координаторка Руху ЧЕСНО.

«В епоху всеохоплюючого популізму та різноманіття інструментів підкупної політики, Суспільному вкрай важливо розповідати своїй аудиторії про всі ті засоби, які можуть використовувати кандидати під час виборчої кампанії, аби "купити" голос виборця. Разом з ЧЕСНО та, власне нашою аудиторією, ми прагнемо висміяти культ гречкосійства і повернути повагу до інституту виборів в Україні», — коментує Марія Фрей, генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного.

Перелік експонатів різноманітний, відвідувачі зможуть побачити шкільне приладдя, парасольки, аптечки, концертні афіші, одяг – усе з брендуванням різних політичних партій.

«На наш клич відгукнулося дуже багато людей. У мене у кабінеті зараз купа всього, переважно це поліграфія, але є і посуд і одяг брендований, і прапорці, і ручки, і календарики, агітація будь якого різновиду. Нам навіть вдалося знайти раритетну річ – аптечку, брендовану кандидатом-мажоритарником. Це коробочка, в якій зібрані прості ліки, є навіть настоянку глоду. Поки що найдавніші експонати, які потрапили до нашої колекції, датуються кінцем дев’яностих років минулого століття. Ми сподіваємося, що може знайдеться щось ще давніше, з перших хвиль виборів за часів Незалежної України. Попередня дата відкриття саме харківської експозиції — це 17 серпня. Ми сподіваємося, що нам не завадить карантин. У будь-якому разі ми спробуємо влаштувати експозицію так, щоб люди могли ії відвідувати, але щоб це не було масовим заходом, щоб не було скупчення людей», — розповіла продюсерка Суспільного Харкова Ганна Силаєва.

Долучитись до цієї ініціативи може кожен охочий, у кого є подібні сувеніри із виборчих кампаній різних років. Детальну інформацію про відправлення матеріалів можна отримати на сторінці музею у Фейсбуці.


Довідка: Рух ЧЕСНО – ініціатива із прозорості та підзвітності політиків, що виникла у 2011 році. Сьогодні громадська організація «Рух ЧЕСНО» моніторить діяльність парламенту і місцевих рад, політичні фінанси та виборчий процес, а також втілює освітні проєкти.  

Проєкт «Музей виборчого трешу» втілює Рух ЧЕСНО разом із Суспільним за підтримки Програми МАТРА Посольства Королівства Нідерландів в Україні та Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.   



Фото Ганни Грабарської для Руху ЧЕСНО: «Чорний піар» у «Музеї виборчого трешу», липень 2019 року.