Про оперу «Вишиваний. Король України»: радіоміст із Карпатами на UA: Українське радіо Харків

Про оперу «Вишиваний. Король України»: радіоміст із Карпатами на UA: Українське радіо Харків

21 січ. 2021

22 січня — День Соборності України. З цієї нагоди у проєкті «Радіодень» команда Суспільного Харкова проведе  радіоміст із карпатськими колегами. Темою ефіру стане опера «Вишиваний. Король України»

Опера «Вишиваний. Король України» демонструє українську ідентичність через розповідь про ерцгерцога Вільгельма фон Габсбурга-Лотаринзького, відомого як Василь Вишиваний. Прем’єра твору мала відбутися у травні минулоріч, але її перенесли через карантин. 

Над оперою працює команда талановитих українських митців, зокрема: автор лібрето Сергій Жадан (Харків), композиторка Алла Загайкевич (Київ), режисер Ростислав Держипільський (Івано-Франківськ), диригентка Оксана Линів (Львів). Продюсерка проєкту — Олександра Саєнко, голова «Центру українських ініціатив» (Відень). 

Про виклики, які постали перед командою проєкту, підготовку до прем’єри та чому оперу «Вишиваний. Король України» називають соборною оперою — слухайте в спецефірі проєкту «Радіодень».  

Зі студії Суспільного Харків включатимуться головний диригент Харківського національного театру опери та балету ім. М. В. Лисенка Дмитро Морозов. Зі студії Суспільного Карпати братиме участь у програмі режисер постановки, директор та художній керівник Івано-Франківського національного академічного драмтеатру ім. І. Франка Ростислав Держипільський. Ведуча радіомосту на UA: Українське радіо Карпати — Христина Кухарук. У Харківській студії — Тетяна Кривоніс.

«Для спільного етеру ми обрали фокус, який єднає Схід і Захід, насамперед, у національно-культурному плані. Наші міста, на цю хвилину зокрема, об’єднує робота над оперою, де ключовою постаттю є австрійський ерцгерцог Вільгельм фон Габсбург, член імператорської родини Австро-Угорщини, який обрав собі українську ідентичність і став легендарним полковником легіону УСС. Плануємо говорити про те, як об’єднати містерію музики, лібрето та дію в опері, — із режисером Ростиславом Держипільським, а про специфіку музичної лінії опери – із диригентом «СХІД OPERA» Дмитром Морозовим. Окрім того, зробимо історичну розвідку про особистість Вишиваного разом з істориком, доктором історичних наук, професором Дмитром Білим та почуємо коментар автора лібрето Сергія Жадана», — розповіла радіоведуча Христина Кухарук.

Нагадаємо, UA: Суспільне мовлення — це найбільша мережа телерадіоканалів та цифрових платформ в Україні, які незалежні від владних чи бізнесових структур. На Харківщині це — телеканал UA: ХАРКІВ і UA: Українське радіо Харків. Оперативні новини про регіон — на сайті suspilne.media та на сторінках Суспільного у соцмережах.

Усі канали Суспільного радіо можна слухати в мобільному застосунку suspilne.radio.