Філії Суспільного розповідають про музеї космонавтики

Філії Суспільного розповідають про музеї космонавтики

12 кві. 2021

Команди Суспільного UA: ЖИТОМИРUA: БУКОВИНАUA: ХАРКІВUA: ТЕРНОПІЛЬUA: ВІННИЦЯUA: КИЇВ та UA: ДНІПРО підготували відеорозповіді про місцеві музеї космонавтики. Спецпроєкт стартує в ефірі філій Суспільного сьогодні, 12 квітня. Регіональні телеканали транслюватимуть ці пізнавальні відео упродовж місяця. 

Команда Суспільного Житомир підготувала півторахвилинну телерозповідь про Житомирський Національний музей космонавтики імені С.П.Корольова та шестихвилинну відеоекскурсію музеєм.

Житомирщина безпосередньо пов’язана з історією дослідження космосу, адже саме в Житомирі народився вчений-конструктор у галузі ракетобудування та космонавтики Сергій Корольов. У Національному музеї космонавтики представлено багато макетів, створених з реальних конструкцій, до розробки яких долучився Сергій Корольов.

«Зважаючи на те, що регіон у червоній зоні, до Всесвітнього дня авіації та космонавтики ми зробили два відео про музей. Одне — невелика міжпрограмка, яка в загальному розповідає телеглядачам, що є такий музей і чому його варто відвідати. А друге — це відеоекскурсія, де показані найцікавіші, на наш погляд, експонати. Усе для того, аби телеглядачі, попри карантинні обмеження, змогли нагадати собі або дізнатися щось нове з історії підкорення космосу», — розповів продюсер UA: ЖИТОМИР Костянтин Кас’ян.

Читайте також: Документальний фільм про ромську молодь «Невидима правда» — 15 квітня на Суспільному

Читайте також: UA: БУКОВИНА покаже спецпроєкт про Леоніда Каденюка

Телеканал UA: БУКОВИНА підготував серію коротких відеороликів про музей авіації та космонавтики у Чернівцях. Музей, розташований на вул. Головна, 200, містить чимало інформації про перший політ Леоніда Каденюка, а також зберігає макети ракетоносіїв та космічного оснащення.

«Надбання України у сфері космонавтики — це те, що відрізняє нас від багатьох країн і цим треба пишатися. Ця галузь сьогодні переживає не найкращий період розвитку, але все ж таки є інститути й аматори, які продовжують важливу справу в освоєнні космосу. Цей проєкт — нагадування українцям, що, коли хочемо, ми можемо досягати значних висот», — прокоментував продюсер Чернівецької філії Суспільного Максим Волошин.

Читайте також: «Театри України» — замальовки про театри різних регіонів на Суспільному

Команда UA: ВІННИЦЯ створила відеорозповідь про маєток Грохольських-Можайських, нині — Вороновицький музей історії авіації та космонавтики України. У 70-х роках XIX століття морський офіцер Олександр Федорович Можайський у Вороновиці вивчав закони аеродинаміки, спостерігав за птахами. Свої моделі випробовував на пагорбі на березі Південного Бугу. Польоти допомогли винахіднику правильно визначити розміри підіймальної поверхні, здатної тримати великий літальний апарат. І хоч реалізувати задумане сам Можайський не встиг, випробування відтвореної за його кресленнями моделі літака, довели можливість польоту «апарата, важчого за повітря».

У музеї зібрано 1300 предметів — документи, фотографії, книги, макети літаків, льотне спорядження, зменшена копія місяцехода. Раз на рік, 12 квітня, тут можна відчути себе в ролі космонавта — одягнути гермошолом і скафандр. А от скуштувати їжу космонавтів не вийде. Чай, кава, чорнослив, шоколад, соки, каша, борщ і хліб — у тюбиках під склом.

«Історія Можайського — це не тільки історія нашого регіону, це історія розвитку літакобудування і, можливо, перші кроки до підкорення космосу. Саме тому в експозиції музею зібрано предмети, що пов’язані і з першим літальним апаратом, і з польотами на космічних кораблях, — розповідає продюсер UA: ВІННИЦЯ Віктор Мозалевський. — Спільний проєкт Суспільного дозволить нашій аудиторії здійснити віртуальну подорож, що, сподіваюсь, виллється у реальну, коли зникнуть карантинні обмеження».

Команда Тернопільської філії Суспільного зробила репортаж про кімнату космонавтики у Почаєві. «Зараз там міститься близько півсотні різноманітних експонатів: скафандр, крісло-катапульта, зразки їжі космонавтів та багато іншого. Музей працює щодня, окрім понеділка. Більше — у наших відео», — розповіла продюсерка UA: ТЕРНОПІЛЬ Зоряна Биндас

UA: ДНІПРО запрошує на екскурсію до Дніпровського планетарію, заснованого 1968 року. В січні цього року його відкрили після масштабної реконструкції. Тепер це — науково-просвітницький простір із «Зоряною залою», історичною та виставковою зонами. Купол обладнаний LED-системою з проєктором, який підтримує відео 4К. Відвідувачі також можуть скористатися функціями віртуальної реальності. 

Раніше зоряне небо, рух планет, небесні явища демонструвалися апаратом «Планетарій», відвідувачі могли вперше побачити затемнення Сонця, простежити всі фази Місяця та послухати давні легенди, пов’язані з сузір’ями. Динаміки розповіді додавали спеціальні картинки, які демонстрував проєктор зі слайдами. Лектори добирали матеріал, а слайди робили у фотомайстерні. У «Зоряній залі» Планетарію відтворювався віртуальний Всесвіт, а поруч, на майданчику, можна було подивитись у телескоп на реальні небесні світила.

UA: ХАРКІВ запрошує глядачів одразу на дві тематичні відеоекскурсії. Одна з них — до   Науково-дослідного інституту астрономії, створеного на базі Астрономічної обсерваторії, заснованої понад 200 років тому. Тут проводяться системні спостереження за Сонцем, Місяцем, планетами, супутниками, астероїдами й кометами. Основна база НДІ астрономії розташована в центрі міста, поблизу університету Каразіна. Друга — за сімдесят кілометрів від Харкова, у Чугуєві. Телескоп УТР-2 в Чугуєві використовується для аналізу космічних світлин, має довжину 2 км, антени розташовані у шість рядів, він вловлює короткі радіохвилі. Це єдиний апарат, завдяки якому можна вивчати блискавки на Сатурні. Отримані дані використовують учені Франції, Австрії та Японії.

Друга локація — Музей астрономії. Його створено на місці павільйону меридіанного кола Репсольда. Це найбільший інструмент у колекції, який працює від часів заснування обсерваторії. Восени 1886 року інструмент був доставлений у Харків, а в 1888 році встановлений у спеціально побудованому приміщені. Збереглося навіть крісло астронома-спостерігача. Музей має дві зали й підземний поверх. Тут можна ознайомитися з особливостями процесу астрономічних спостережень та улаштуванням конструкції телескопа.

 

Дивіться відеорозповіді про місцеві музеї космонавтики на регіональних телеканалах Суспільного, а також на діджитал-платформах. 

Нагадаємо, 12 квітня — День космонавтики. Дата присвячена першому польоту людини в космос, який відбувся 12 квітня 1961 року.

UA: Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й канали Суспільного радіо (UA: Українське радіоUA: Радіо ПроміньUA: Радіо Культура), а також регіональні телерадіокомпанії. Новини про Україну та регіони читайте на сайті suspilne.media.