Переселені села  —  спеціальний ефір до роковин Чорнобильської катастрофи на UA: Українське радіо Харків

Переселені села — спеціальний ефір до роковин Чорнобильської катастрофи на UA: Українське радіо Харків

23 кві. 2021

26 квітня в ефірі UA: Українське радіо Харків згадуватимуть про трагедію на ЧАЕС. До 35-тих роковин Чорнобильської катастрофи UA: Українське радіо Харків проведе спеціальний радіо-ефір, до якого приєднаються колеги з Суспільного Кропивницького.  Говоритимуть про переселення людей з територій, що постраждали від вибуху реактора і допомогу та підтримку місцевих — про життя  переселенців у Харківській та Кіровоградській областях.

Вільча — 1,5 тисячне селище на Харківщині. Це фактично копія однойменного села на Київщині, яке після Чорнобильської катастрофи потрапило до зони відчуження. Селище Вільча Харківської області побудували на початку 90­-х років спеціально для переселенців із однойменного села Поліського району Київщини. З 1993-го, протягом семи років, до харківської Вільчі переїхала більшість мешканців поліської Вільчі. 80% людей, які мешкають у сучасній Вільчі,— переселенці та їхні нащадки.

У Кіровоградській області у 90-х роках збудовано три села для переселенців із Чорнобильської зони – Голубієвичі у Компаніївському районі, Бутівське – в Олександрійському районі та Несваткове в Олександрівському районі.

Про долю  мешканців із зони відселення, про життя  переселенців на території двох областей – Харківської та Кіровоградської говоримо у спецетері Українського радіо Харків і Українського радіо Кропивницький та каналу UA: Кропивницький 26 квітня о 17:15.

 Гість студії у Харкові — мешканець села Вільча, переселенець із Чорнобильської зони, ліквідатор аварії Сергій Тищенко. У Кропивницькому до розмови запросили мешканців села Бутівське Олександрійського району Катерину Галудзіну та Миколу Лісовського, переселенців із Чорнобильської зони.

 

 «Ці фото зроблені у селі Бутівському Олександрійського району на Кіровоградщині. Село для переселенців із Калинівки Народовицького району Житомирської області побудували разом з кіровоградською проєктно-будівельною фірмою "РАМПА" румунські будівельники, генпідрядна фірма "АРЧІФ" тоді якраз працювала у області, — розповідає редакторка UA: Українське радіо Кропивницький Марія Лебідь. — Запросили їх тому, що в області не вистачало своїх будівельних бригад, оскільки одночасно будували ще два села для переселенців із Житомирської області — село Голубієвичі у Компаніївському районі і Несватково в Олександрівському районі. У Бутівському заплановано було спорудити 225 будинків. Румунські будівельники звели будинки з румунських будматеріалів. Село повністю було  газифіковане споруджена централізована мережа водогону  та каналізації, сільський ФАП,  магазин, тротуари, дороги та інша соціальна інфраструктура».

 «Чорнобиль — це не тільки про екологічні наслідки, це про долі українців які могли б скластися інакше — 35 років тому через катастрофу понад 100 тисяч людей залишили свої домівки; відселяли їх по всій країні й, так само як у Вільчу, люди поїхали до села Бутівське на Кіровоградщині. Зараз більшість жителів обох сіл — переселенці та їхні нащадки. Про їхнє теперішнє життя, історію відселення і спогади — у спецетері Суспільного», — розповіла продюсерка UA: ХАРКІВ Ірина Первишева.

  Читайте також: «Брехня від політиків. Перевірка» — фактчекінг заяв політиків в ефірі телеканалу UA: ХАРКІВ

 Нагадаємо, місцеві суспільні телерадіокомпанії разом із загальнонаціональними телеканалами UA: ПЕРШИЙ та UA: КУЛЬТУРА й каналами Суспільного радіо (UA: Українське радіо, UA: Радіо Промінь, UA: Радіо Культура) входять до мережі найбільшого незалежного медіа в Україні — UA: Суспільне мовлення.

Нагадаємо, що слухати UA: Українське радіо Харків можна на частотах: 

  • Харків — 106,1 FM,
  • Первомайський — 102,6 FM,
  • Балаклія — 89,1 FM.

Онлайн радіомовлення на сайті філії

Записи програм слухайте тут.