Як реконструювали харківську філармонію: історія будівництва

17:53, 14 лют. 2019
 
Як реконструювали харківську філармонію: історія будівництва

2005. На благодійному аукціоні збирають гроші на реконструкцію Харківської філармонії. Торги влаштував фонд Арсена Авакова, тодішнього голови обладміністрації. Розігрують 18 лотів.

«Попередньо, аукціон із вашою участю зібрав 7 мільйонів 863 тисячі 712 гривень».

2006. Реконструкція розпочинається за рік, влітку. Тоді ж на сайті філармонії показали, як має виглядати відбудована пам’ятка архітектури місцевого значення. Будівельники та інженери вирішували — що зносити, що залишити. Колишні гримерки розібрали.

2007 знесли старий адміністративний корпус у дворі і почали будувати новий. Роботи тривали й в органній залі. Завершити відновлення планували за два роки. Такі терміни називав Олександр Харченко, представник харківської компанії «Житлобуд-1». Вона виграла тендер на проведення реконструкції.

«Ті кошти, які надали в нинішньому році, гарантують ритм робіт, що забезпечує здачу в 2009 році», - говорив голова правління АО «Трест Житлобуд-1» Олександр Харченко.

2009. Через брак грошей завершити реконструкцію в заплановані терміни не вдалося. Потрібні ще 140 мільйонів гривень, щоб здати філармонію в 2011, сказав тодішній очільник обласної адміністрації Милайло Добкін.

«Я думаю, що фінансування відкриється до середини вересня, і в цьому році на даний об’єкт буде направлено 7 мільйонів 380 тисяч гривень. Це та сума, на яку можуть розраховувати будівельники і планувати свої дії так, щоб виконати ті роботи, які необхідно зробити до початку зими», — говорив Добкін.

2012. В Харків привезли орган, вартість якого — трохи більше мільйона євро. Музичний інструмент на 5000 труб виготовила компанія з Німеччини. Розібраним він пролежав чотири роки: органна зала була не готова.

«Нам необхідні десь 65 мільйонів сьогодні. Щоб просто запустити органну залу, комплекс для глядачів та оживити ситуацію у філармонії», — говорив заступник голови Харківської ОДА Євген Шахненко.

Органну залу відкрили у серпні 2016.

В останні два роки, 2017 та 2018, роботи тривали у великій залі.

«Найбільш кропіткою була все ж таки робота по обробці. По відтворенню того історичного образу. Ми зберегли зразки, всі ці візерунки. Це оригінали, з яких зроблені зліпки, далі відлиті та знову змонтовані на поверхню, яку ми підготували», — коментував Олександр Харченко.

Загалом реконструкція філармонії тривала майже 13 років. За словами директора обласного департаменту капітального будівництва Сергія Жукова, вартість усіх робіт становить близько півмільярда гривень. Це гроші з Державного фонду регіонального розвитку та бюджету Харківщини.

«Якщо врахувати, що Оперний театр будували 25 років, то тут, можна сказати, вдвічі швидше збудували. Тобто не так вже й довго. Причому іноді будівництво майже завмирало», — каже директор, головний диригент Харківської філармонії Юрій Янко.

Фото: president.gov.ua