Марш за права жінок у Харкові пройшов без порушень

18:30, 8 бер. 2019
 
Марш за права жінок у Харкові пройшов без порушень

Учасники Маршу жіночої солідарності збираються на площі Свободи. 

«З правами жінок все не дуже добре. Коли студенткам постійно говорять: вам можна не вчитися, а просто вдало вийти заміж. А я не хочу вдало виходити заміж. Я хочу робити кар’єру. Так, я хочу робити кар’єру, я хочу робити своє життя самостійним без чиєїсь допомоги. Я — не доповнення до когось. Я — особистість», — каже учасниця акції Станіслава

«Наша вистава — це протиставлення патріархальній точці зору», — говорить учасниця заходу Ксенія Лісна. 

Опівдні хода рушає центром міста. На час маршу Сумську перекривають для транспорту від проспекту Незалежності до провулку Мечникова.

«Нас не треба захищати, на нас не треба нападати»

Марш жіночої солідарності в Харкові проводять четвертій рік поспіль, розповідає співорганізаторка акції Анна Шаригіна. Цього разу, за її словами, до ходи долучилось до трьохсот людей.

«Ми хочемо зробити цим маршем видимими проблеми жінок саме в нашому місті. Це проблема безпеки; проблема неінклюзивності простору і проблема реалізації жінок в місті», — каже Шаригіна.  

«Права людини — понад усе» 

«День 8 березня — це день боротьби жінок за свої права. Це день солідарності жінок за ці права. Нині, на жаль, люди думають, що 8 березня — це свято весни, жіночності та квітів. Але це не так», — говорить учасниця акції Дар’я

Громадський порядок охороняє дві сотні правоохоронців, повідомила речниця поліції Харківщини Олена Соболевська

Поруч з пам’ятником Кобзарю ходу зустрічають представники громадської організації «Фрайкор». З антифеміністськими гаслами вони очолюють колону. 

«Фемінізм це хвороба. Фемінізм — це хвороба»

«Нації потрібні — матері та жінки. Нації потрібні — матері та жінки»

«Я не вважаю, що в Україні жінка якось принижена. Я люблю свою матір, я люблю свою дружину, я люблю своїх сестер. Я не вважаю, що вони якось принижують в цій країні», — каже представник ГО «Фрайкор» Георгій Тарасенко

Акція продовжується на майдані Конституції. 

«Моя сукня — не привід для насильства. Моя сукня — не привід для різної заробітної платні. Моя сукня — не привід для сексистських стереотипів. Місце жінки всюди! Місце жінки всюди!»

«Мені було б соромно, якби я не підтримав таку ініціативу. Тому що жінки в нашому суспільстві є якимось пригніченим класом. І почуваються нижчими за чоловіків. І наша справа — виправити це і показати, що не всі так думають», — говорить учасник Маршу Олександр Середа.

Одна з організаторів маршу Віра Чернигіна каже: очікували на провокації.

«Усі люди в нашій країні мають рівні права. І вони також мають право на висловлювання своєї думки. Вони кажуть, що фемінізм — це хвороба чи якісь нездорові речі. Я не згодна з ними. Але в мене є своя повістка, яку ми маємо право висловлювати також», — реагує Віра Чернигіна на дії учасників організації «Фрайкор».

Порушень громадського порядку, за словами Олени Соболевської, під час ходи не було.  

Фото: Ruslan Stepanov/Facebook