Без електроенергії та тепла: чому харків’яни перекривали рух в центрі міста

9:50, 13 бер. 2019
 
Без електроенергії та тепла: чому харків’яни перекривали рух в центрі міста

Більше 500 родин з новобудови в середмісті Харкова лишились без електропостачання та тепла. На знак протесту мешканці будинку перекрили рух на проспекті Науки. Електроенергію вимкнули через борг компанії, яка добудовує багатоповерхівку, розповів комерційний директор «Харківобленерго» Сергій Титаренко. Особистих рахунків мешканці будинку не мають. Чому так сталося?

«Я сюди переїхав у листопаді. Перший день я заїхав — уже вимкнули світло»

12-поверхівка на вулиці Мирній. Шевченківський район. Частина будинку заселена, інші під’їзди добудовуються. Газові котли на електричних насосах. Коли живлення нема, у квартирі швидко стає прохолодно, розповідає мешканець будинку Сергій Панащенко.

«Незрозуміло хто, чи обленерго, чи забудовник, за власним бажанням, чи ні, вимикають світло і лишають увесь будинок без електрики. Тут мешкають родини з дітьми, родини переселенців. У нас лічильники є, особистих рахунків немає. Чому у нас досі немає особистих рахунків? Це обов’язок забудовника здати будинок, під’єднати усі комунікації», каже Панащенко.

Востаннє світло вимкнули вранці 11 березня. Увімкнули за десять годин, говорить Панащенко. Близько восьмої вечора мешканці будинку, до півсотні людей, перекрили рух проспектом Науки. Близько години люди ходили пішохідним переходом. Речниця поліції Харківщини Ганна Третьякова повідомила: через перекриття руху поліція відкрила провадження за статтею «групове порушення громадського порядку».

Нині за електропостачання мешканці платять ось за такими квитанціями, показує переселенець із Горлівки Олексій Долгов. Він з родиною мешкає у будинку на Мирній півроку. Розповідає: керуюча компанія перераховує гроші забудовнику, той розраховується з «Харківобленерго».

«До вечора було в квартирі градусів 15-16. Немає світла немає опалення. Відповідно, не було зрозуміло, чим все закінчиться. Гарантії, що сьогодні було б світло, не було взагалі. Кожного місяця, десятого числа, ми у такому невизначеному стані нас чи вимикають, чи не вимикають, залежно від бажання забудовника», каже Долгов.

Світло в житловому комплексі вимкнули через борг за січень та лютий у понад 400 тисяч гривень, розповідає комерційний директор «Харківобленерго» Сергій Титаренко.

За його словами, відкрити особисті рахунки мешканці будинку нині не можуть. Причина забудовник не передає енергетикам мережі. 

«По факту проживають більше 500 родин. Договір укладений у нас з компанією у 2017 році. 11 числа надійшла заявка від ПРАТ «Харківенергозбут» на відключення боржника. Щоб оформити прямі відносини з мешканцями будинку, забудовник має здати кабельну лінію 10 кіловольт на баланс «Харківобленерго», розподільчу підстанцію та мережі. Перемовини ні до чого не привели», — каже Сергій Титаренко.

Багатоповерхівку добудовує компанія «МБМ». Її керівник Руслан Шаргородський від відеокоментаря відмовився, телефоном розповів: гроші, що сплачують мешканці будинку, перераховують енергетикам вчасно та повністю. Деякі мешканці, за його словами, мають борги. В будинку розвісили оголошення з проханням їх погасити. Шаргородський каже, що документи на передачу мереж обленерго подав.

«Звертались вже і в обленерго, і до адміністрації міста. Але віз і нині там»