Загибель дитини: справу про службову недбалість почали розглядати по суті

18:44, 14 бер. 2019
 
Загибель дитини: справу про службову недбалість почали розглядати по суті

Директорку центру соцслужб Новобараського району Олену Таркіну обвинувачують у службовій недбалості. Це одне з трьох кримінальних проваджень, які були відкрити після смерті трирічного хлопчика.

Смерть дитини настала у вересні 2017 року. Тоді працівники соцслужби отримали скаргу на подружжя. Ті начебто морили голодом та били власного сина. За версією слідства, соцпрацівники не потрапили до будинку родини і не переконалися у безпеці дитини. Хлопчик помер в лікарні за кілька тижнів. На тілі дитини виявили сліди побоїв та перелами, каже прокурор у справі Аліна Горобець.

«Якщо є повідомлення про жорстоке поводження з дитиною — необхідно здійснити екстрене втручання», каже Горобець. 

На час досудового розгляду Олену Таркіну відсторонили від посади. У грудні минулого року суддя Жовтневого райсуду Харкова Володимир Макаров дозволив директорці знов керувати центром. Сьогодні суддя перейшов до розгляду справи по суті. Провадження містить три томи. Олена Таркіна провину не визнає.

«Ми вчасно, у встановлений законодавством термін, добу, попередили організації, які могли взяти цих дітей. І організацію, яка могла покарати батьків. Так як ми надаємо послуги на добровільній основі, то ми не могли більше нічого зробити. Так, виходили мої фахівці з соціальної роботи. Вони залишили мамі запрошення, щоб вона до нас прийшла. І наступного дня вона до нас прийшла. Ми їй запропонували переїхати до центру матері та дитини, але вона відмовилась», — розповідає Таркінаю 

Позиція прокуратури: працівники соцслужби повинні були зайти до помешкання. Заяву щодо знущання батьків над дитиною перевірили формально, тільки на папері, каже прокурор.

«Якщо неможливо здійснити оцінку потреб дитини та її сім’ї, центр залучає в таких випадках органи внутрішніх справ. Вони цього також не зробили», — говорить Аліна Горобець. 

Сьогодні Жовтневий райсуд Харкова вивчив один з томів матеріалів справи. Два інших продовжить розглядати 27 березня.