У Харкові планують збудувати завод з утилізації ртуті: як пройшли громадські слухання

21:51, 15 бер. 2019
 
У Харкові планують збудувати завод з утилізації ртуті: як пройшли громадські слухання

Побудувати завод з утилізації ртуті в Харкові хоче підприємство «Харків-Еко», співзасновником якого є Михайло Ханін, директор підприємства «Нікітртуть» у Горлівці на Донеччині. Коли цей завод опинився в окупації, бізнесмени вирішили побудувати такий у Харкові. Питання погоджували чотири роки.

«Я є співзасновником підприємства «Харків-Еко». З цим підприємством ми працюємо більше 20 років, вони поставляли нам, привозили з усієї України ртуть, в тому числі і з Харкова, і з області ртутьвмісні відходи, і ми їх переробляли. Пройшли ми санітарні органи міста Харкова, а потім, коли стало питання екологів — з’явилися гальма», — каже Ханін. 

За його словами, установка не несе загрози.

«Вона може всюди, де хочете, розміщуватися, в межах, згідно норм, до 300 метрів від будинків», — розповідає директор. 

На громадські слухання щодо будівництва заводу прийшли представники громадських організацій «Екологічна група Печеніги», «Антикорупційний блок учасників АТО», «Харківський антикорупційний центр», «Зелений фронт».

Вони виступили проти будівництва. Голова «Екологічної групи Печеніги» Сергій Шапаренко повідомив про ймовірні порушення з боку «Харків-Еко». Напередодні поблизу підприємства Шапаренко і його колеги знайшли звалище медичних відходів. У «Харків-Еко» кажуть: відходи перебувають поза територією підприємства, хто їх там залишив, невідомо. За словами речниці поліції Харківщини Оксани Калмикової, заяв до поліції з цього приводу не надходило. 

Внаслідок конфлікту сьогоднішні громадські слухання були зірвані. 

«Захід був нашою громадськістю зірваний. Захід, як такий, не відбувся. Але своє відношення харківці до цього проекту показали, що вони проти нього. Далі міністерство може проігнорувати цю думку громадськості і надати ліцензію», — каже голова ГО «Екологічна група Печеніги» Сергій Шапаренко.  

«Та група осіб, яка навмисне зірвала громадські слухання, діє всупереч інтересів громадськості. Чому? Тому що громадськість в даному випадку не змогла висловитися, а громадські слухання згідно чинного законодавства відбуваються», — прокоментував представник Мінекології Дмитро Струков.

На інші питання журналістів він відповідати відмовився. Рекомендував звертатися з офіційним запитом до Міністерства екології та природних ресурсів.