СБУ заявила про попередження теракту у харківському метро

11:38, 22 бер. 2019
 
СБУ заявила про попередження теракту у харківському метро

У Харкові затримано підозрюваного у спробі теракту на станції метро в Харкові. Цю інформацію UA: Харків підтвердив речник Управління СБУ у Харківській області Владислав Абдула.

Як повідомляється на офіційному сайті СБУ, теракт готувався на станції метро «Індустріальна».  

«У межах кримінального провадження, розпочатого за ч. 2 ст. 15, ст. 258 Кримінального кодексу України, співробітники СБУ задокументували, що представниками спецслужб РФ передали виконавцю вибуховий пристрій потужністю 600 грамів тротилу, який приводився у дію телефонним дзвінком. Вони також надали інструкції щодо проведення підготовчих заходів із вчинення теракту та виплатили 15 тисяч доларів США за виконання злочину. Встановлено, що вже у Харкові зловмисник придбав цвяхи, шурупи, болти й гайки, якими планував начинити вибуховий пристрій для підсилення його вражаючої дії та збільшення кількості постраждалих», — йдеться у повідомленні на сайті. 

Оперативники, як зазначають в СБУ, завчасно вилучили зі схованки справжній вибуховий пристрій та замінили його на муляж.

Підозрюваний у теракті вилучив зі схованки муляж і близько 21.00 заклав його під вогнегасником на станції «Індустріальна». Після цього його затримали. Чоловікові оголошено підозру. 

На відео, оприлюдненому СБУ, силовики затримують двох людей. Як уточнили в УСБУ у Харківській області, виконавець — один, інший в рамках провадження не проходить. 

Станція метро «Індустріальна» (до травня 2016 року — «Пролетарська») — кінцева станція Холодногірсько-Заводської лінії.