Фінансова грамотність у школах: результати експерименту в Харкові

17:56, 19 кві. 2019
 
Фінансова грамотність у школах: результати експерименту в Харкові

Як економити і куди вкладати гроші? На Харківщині завершується експеримент з провадження у школах уроку фінансової грамотності. Участь у пілотному проекті взяли 15 навчальних закладів. На їх базі фахівці Харківської академії неперервної освіти склали навчальну програму та підручник. За бажанням ними тепер може скористатися будь-яка школа. Як проходять уроки фінансової грамотності у 46-й харківській гімназії?

«Ми ще досить молоді. І думаємо навіщо нам пенсія? Не розуміємо, навіщо вкладати гроші зараз в своє майбутнє»

Даша Якубець розповідає про тему відкритого уроку. Як формується пенсія, пояснює десятикласникам. 46-та гімназія — одна з 15 шкіл Харківщини, де фінансова грамотність — обов’язковий предмет. 

«Ця проблема дійсно є дуже актуальною і її варто розглянути наразі».

11-класниця Тетяна Коркіна фінансову грамотність у гімназії вивчає другий рік. Нині допомагає проводити урок.

«Буду намагатися пояснити учням, в чому саме важливість фінансової грамотності та такого явища, яке ми будемо розглядати. Це старіння населення, пенсійні фонди. Таким чином, ми навчаємося раціональної поведінки як споживача, так і, наприклад, інвестора», — каже Тетяна.

«Пенсія — це щомісячне отримання визначеної суми коштів від держави».

Фінансову грамотність ввели до навчальної програми в рамках експерименту від Академії неперервної освіти, говорить викладачка гімназії Наталя Данильченко:

«За наказом Міністерства в 2013 році нас внесли в перелік тих шкіл, які беруть участь в експерименті. Вивчаємо все за планом. Ось у нас були теми про кредити, а перше було про депозити. І ще знаємо, що треба класти депозити в різні банки, ну не більше 200 тисяч гривень, бо більше Фонд гарантування вкладів не зможе повернути. І причому діти кажуть, трохи менше — щоб ще відсотки нам віддали».

Олександр Сотник фінансову грамотність вивчає другий семестр. Перераховує теми, які вже пройшов:

«Як правильно використовувати гроші, які види грошей бувають, що таке шахрайство, електронні кошти, біткоіни. А сьогодні вже, що таке пенсія, як вона нараховується». 

Оцінити користь таких уроків для школярів одразу неможливо, говорить викладач кафедри соціально-гуманітарної освіти Харківської академії неперервної освіти Сергій Китиченко.

«Ми зможемо побачити результат через п’ять, десять, а то, навіть, п’ятнадцять років після їхнього випуску. Фінансово успішна людина, фінансово успішне суспільство — це запорука міцної економіки. Тобто запорука майбутнього нашої країни».

«Я дуже рано збираюся вести своє самостійне життя. Тому фінансова грамотність для мене дуже потрібний та важливий урок», — каже десятикласниця Ліза Кухарчук.