Харків’яни долучились до всеукраїнської акції «Хто замовив Катю Гандзюк?»

15:06, 18 тра. 2019
 
Харків’яни долучились до всеукраїнської акції «Хто замовив Катю Гандзюк?»

«Громадські активісти — це представники суспільства. Це ті люди, які можуть і кажуть про проблеми в суспільстві» 

Так у Харкові розпочинається всеукраїнська акція «Хто замовив Катю Гандзюк?». Сьогодні вона одночасно проходить у 50 містах України та світу.

«Ні, ну зрозуміло, що після літру сірчаної кислоти сподіватись на те, що вона виживе — це було нереально, але все одно це було великим потрясінням. Вона дуже хотіла жити», — розповідає учасниця акції Вікторія Борзова. Каже: про Гандзюк дізналась через знайомого волонтера. 

Катерина Гандзюк була радницею Херсонського міського голови. У липні минулого року на неї напали біля її будинку. Жінку облили сірчаною кислотою. Гандзюк отримала 40% опіків тіла та частково втратила зір. 4 листопада 2018 року Катерина померла. Замовників її нападу до цього часу досі не знайдено.

«Я її знала тільки на фейсбуці, особисто ми не були знайомі, але тим не менш мені не заважало це сьогодні сюди прийти. Ми доб’ємось, що винні будуть покарані. Якщо ми так будемо розправлятись із активістами і схожими людьми — може статися будь що» , — говорить Борзова. 

Валерій Агєєв прийшов на акцію у футболці «Хто замовив Катю Гандзюк». 

«Це футболка, яку робили друзі Каті. Я особисто Катю не знав, але її знали мої друзі, тому це вже така.. більше особиста справа». 

У Харкові акцію організували представники партії «Національний корпус» та громадської організації «Харківський антикорупційний центр».

«Ми особисто були знайомі з Катею. Це була дійсно достойна людина. Вибачте, але це непересічна ситуація, коли в країні просто системно протягом 2 років ставалися напади на всіх громадських активістів, які проявляли активну позицію. Це знищення імунітету нації. І акції, і тимчасова слідча комісія, і будь-які активності суспільства і політиків — вони допомагають в цьому», — розповідає співорганізатор акції Дмитро Булах. 

Булах говорить: хочуть привернути увагу новообраного президента країни до проблеми нападів.

«Краще було б, якщо державний механізм просто працював. Щоб влада була відкрита і відповідальна перед суспільством, а не через такі великі втрати і через такий шок і стрес». 


«Це тиск, але ми показуємо свій кулак. Якщо на нас будуть тиснути — можна і зуби зламати. Ми будемо завжди боротися за нашу Україну. За сильну і незалежну», — говорить співорганізатор акції Костянтин Немічев. 

«Поки замовники не будуть знайдені і поки вони не сядуть до в’язниці і не отримають конкретні вироки та не відсидять свої терміни — ми залишаємось під загрозою. Вбивці мають сидіти».