«Прощання з м’ясником»: у Харкові вимагали не повертати проспекту Григоренка ім’я Георгія Жукова (виправлено)

17:29, 19 тра. 2019
 
«Прощання з м’ясником»: у Харкові вимагали не повертати проспекту Григоренка ім’я Георгія Жукова (виправлено)

Учасники акції принесли плакат із зображенням Жукова, його прив’язали до повітряних кульок та запустили в небо. До пам’ятника принесли цеглинки і плакат із написом «А це — пам’ятник свині».

«Це фраза з відомого мему. Готуючи плакат, я вирішила, що гумор — гарна зброя проти жахіття, яке уособлює постать Жукова та абсурду цієї ситуації», — розповіла учасниця акції Єва Гукалова.

На тротуарі, неподалік від монументу, учасники акції поклали цеглу. Єва Гукалова говорить: з такою зброєю Жуков відправляв солдатів на війну. Згуртувалися учасники акції через соцмережі.  

Прийшли до пам’ятника й близько десяти пенсіонерок. Вони назвалися місцевими мешканками і вимагали не чіпати погруддя Жукова.

За підрахунками правоохоронців, в акції «Прощання з м’ясником» взяли участь близько 80 людей. Порушень громадського порядку не було, каже речниця поліції Харківщини Олена Баранник. Акція тривала трохи менше години. 

Нагадаємо, 8 травня на сайті мерії зареєстрували петицію про перейменування пр. Петра Григоренка.

Того ж дня на своїй сторінці у Facebook мер Харкова Геннадій Кернес закликав містян підтримати звернення. Менше як за 2 доби петиція набрала 5 тисяч голосів, необхідні для її розгляду.

До 17 травня 2016 року проспект мав ім’я радянського маршала Георгія Жукова. Фахівці Українського інституту національної пам’яті заявили: повернення проспекту імені Жукова буде порушенням Закону про декомунізацію.

Міська топонімічна комісія 14 травня погодила повернення проспекту імені Жукова та рекомендувала розглянути це питання на сессії міської ради. Геннадій Кернес сказав: це питання розглянуть до кінця травня, тоді має відбутися сесія.