«Довіряй ділам»: що розповіли Кернес та Труханов про оновлену партію

20:10, 3 чер. 2019
 
«Довіряй ділам»: що розповіли Кернес та Труханов про оновлену партію

У палаці Спорту в неділю чекають на початок з`їзду партії «Довіряй ділам». Вхід — за запрошеннями.

Зараз буде, запрошення принесуть. - А хто має принести? Начальство, старші групи. У нас є організація ветеранів праці», —говорить учасник з`їзду Юрій Головко.

«Наш пріорітет — економіка та інфраструктура. Це не залишає жодного шансу на популізм та порожні обіцянки» 

«Довіряй ділам» — партія одеського мера Геннадія Труханова. З цією політсилою він йшов на місцеві вибори 10 років тому. Перед позачерговими парламентськими партію оновлюють. Тут, на першому з`їзді, очільником політсили обирають Геннадія Кернеса. Промову він читає з суфлера:

«Ми багатьом мерам пропонували приїхати сюди. Але багато мерів кажуть: ви до Майдану, ви після Майдану, туди-сюди. Нема вже ніяких майданів. Досить майданів. Дайте людям жити спокійно. Чому ми соромимося прямих перемовин з Росією? Тому що це країна - агресор? А не країна-сусід? А я вважаю, що все має вирішуватися з розумом. І ми повинні в першу чергу покаятися». 

З 2005 року Геннадій Кернес був членом Партії регіонів. За її списками обирався до Харківської міськради. У 2010 році був обраний міським головою Харкова. У 2015 переобраний на цю посаду як самовисуванець від партії «Відродження». Після з`їзду Кернес говорить — якщо «Довіряй ділам» пройде у парламент, він до Києва не поїде. Залишиться на посаді мера. На питання про програму партії та її фінансування відповідає так:

«В нас буде продовження з’їзду у місті Одеса. Там будуть визначені усі програмні цілі. Усі списки затверджені, прізвища — хто буде представляти, яке місто. Як це буде проходити».

 

На цьому ж засіданні співголовою партії обирають Геннадія Труханова. Чому вони з Кернесом оновили партію, а не створили нову, політологина Юлія Біденко пояснює так:

«Є законодавчі умови, які передбачають, що партія має бути створена за певний період до початку виборчої кампанії, тому абсолютна більшість сучасних політичних сил робить певне переформатування шляхом зїздів, обираючи нових голів, змінюючи назву».

«Якщо ми подивимось політичну біографію харківського мера, ми побачимо, що йому не звикати змінювати політичну силу, обирати протилежні меседжі. Ще з часів Помаранчевої Революції 2004 він підтримував Ющенка, після того — опинився у Партії Регіонів і дуже ефективно забезпечував їм голоси. Після того був проект — партія«Відродження» і зараз ми бачимо таку синергійну взаємодію з одеською партією «Довіряй ділам». Тому дуже прогнозовано, що Геннадій Кернес працює саме на певну частку електорату, яка зараз є більш активною. Якщо в 2014 році президентські та парламентські вибори були фактично проігноровані цими виборцями, то зараз вони почуваються більш вільно і переформатування президентської вертикалі також грає на те, щоб Геннадій Кернес почав транслювати ті самі меседжі, щодо необхідності перемирення, необхідності відновлення зв`язків з Росією, які так непогано заходять певній частці харків`ян та одеситів», — говорить Біденко.