Завершити часткову реконструкцію у садибі Шидловських на Харківщині мають до першого липня

20:11, 7 чер. 2019
 
Завершити часткову реконструкцію у садибі Шидловських на Харківщині мають до першого липня

«Тут я бачу після пожежі зруйновані балки, ліпнина, яка зберіглась часткого і тут вже прибране сміття»

Реставратор Володимир Лопатько показує світлини садиби Шидловських у Старому Мерчику. Їх зробили за рік після пожежі.

«Те, що там сталося, це біда національного значення» 

Садиба спалахнула у квітні 2018. Гасили памятку архітектури майже добу. За словами тодішнього очільника облуправління поліції Олега Беха, причиною пожежі став підпал. Після пожежі тодішній головний архітектор області Михайло Рабінович сказав: будівлю відновлять. Проведуть роботи з реставрації. За рік їх не починали. У травні на сесії облради надали 621 тисячу гривень на реконструкцію та збереження будівлі. 

Джерело бюджету — департамент містобудування та архітектури, говорить заступник директора обласного Департаменту містобудування та архітектури Юрій Фурсов. 

 

«Є роботи, які мають відношення до проектної частини. А є роботи, які напряму повязані з реабілітацією. Ці роботи були виконані. Як тільки департамент отримує дозвіл на проведення робіт у держказначействі — ми виходимо на обєкт і виконуємо ці роботи».

За словами Фурсова, вартість робіт може зростати. На сайті системи публічних закупівель Prozorro, підрядником вказана Харківська фірма ТОВ «ІНДІГО ГРУП». Вартість реставрації — 545 тисяч гривень.

«Я думаю, що фінансова складова буде у межах 1,5 мільйона. Ми заклали віконні отвори по периметру. По графіку у департаменті завершення робіт заплановане на перше липня. Але, виходячи з того, що існують певні складнощі з отриманням дозволу Держказначейства, ми цей договір підпишемо і посунемо», — каже Фурсов. 

«Нам сьогодні потрібно законсервувати його. Не просто закласти вікна, а зачинити його зверху, щоб можна було врятувати від зливи, вітру та іншого. Необхідно долучити архітекторів та реставраторів, а не просто будівників, які вигребли все те, що вигоріло разом із балками, деталями. Необхідно зробити проектний кошторис, а також виконати комплекс досліджень: стан цегли, перекриття, грунту, гідрологію. Потрібно подивитись, чи зноситимуть стіни, карнізи, адже пожежа зруйнувала. Це все необхідно частково перекласти, частково відновити. Крім відновлювальних та реставраційних там багато оздоблювальних робіт», — говорить реставратор Володимир Лопатько.  

 

Як після відновлення виглядатиме будівля та коли мають остаточно завершити роботи, строків Фурсов не називає.