Міська рада повернула проспектові Петра Григоренка ім’я маршала Жукова

11:33, 19 чер. 2019
 
Міська рада повернула проспектові Петра Григоренка ім’я маршала Жукова

Рішення про повернення попередньої назви проспекту Григоренка підтримали 59 депутатів міської ради. Проти були 13.

«Я отримав петицію про повернення історичної назви проспекту маршала Жукова. Зараз він називається проспект ім. Петра Григоренка. Ця петиція набрала відповідну кількість голосів і вона була закрита для подальшого голосування. Надалі почалися обговорення цього питання. В один із днів нахабно звалили бюст Жукову, який зараз відновлюється. І ось ми на сесії маємо розглянути петицію», — так на початку розгляду питання сказав міський голова Геннадій Кернес.

Відповідальний секретар топонімічної комісії Олексій Хорошковатий сказав, що комісія ухвалила рішення рекомендувати розглянути петицію на сесії Харківської міськради

«Відповідно до Закону «Про декомунізацію», ім’я маршала Жукова не підпадало під дію Закону. Маршал Жуков 23 серпня 1943 був в нашому місті й брав участь у звільненні його від захопників».

Просив зняти питання з порядку денного та винести його на громадські слухання депутат міської ради Ігор Черняк.

«У вас немає в цьому проекті рішення жодного посилання на Закон «Про декомунізацію», - сказав Черняк.

Його підтримав голова фракції «Самопоміч» Тарас Сітенко.

На сесії виступав народний депутат Євген Мураєв. Він пропонував підтримати рішення про повернення назви. Під час його виступу із залу скандували «Ганьба».

«Я не перейменував проспект, це зробили за мене, зробила це обласна адміністрація в особі Райніна. Ми отримали петицію про повернення проспекту історичної назви. Питання винесене на сесію міської ради. Я арбітр в цій ситуації й хочу вам показати, що за те, щоб повернути історичну назву понад 50 тисяч підписів. Проти — 5056», — сказав перед голосуванням Геннадій Кернес.

Підтримала міська рада й пропозицію про присвоєння імені Петра Григоренка вулиці, яку прокладатимуть у саду Шевченка від Сумської до Клочківської.

Нагадаємо, електронну петицію «Верните харьковчанам историю!», зареєстровану 8 травня громадянином на ім’я Ігор Клименко, публічно підтримав Харківський міський голова Геннадій Кернес. Приблизно за добу звернення назбирало 5587 підписів.

Сергій Рябенко, юрист Українського інституту національної пам’яті, який опікується процесом декомунізації в Україні, назвав ініціативу щодо повернення імені Жукова на мапу Харкова незаконною.