Повалення погруддя Жукову: Фрунзенський райсуд не вибрав запобіжний захід підозрюваному

20:55, 20 чер. 2019
 
Повалення погруддя Жукову: Фрунзенський райсуд не вибрав запобіжний захід підозрюваному

Запобіжний захід Максимові Зінченко не вибрали. Це рішення Фрунзенського райсуду Харкова. Зінченко підозрюють у поваленні погруддя Жукову 2-го червня. Прокурори просили для чоловіка особистого зобов’язання. Сам Зінченко підозри не визнав.

Під будівлею Фрунзенського райсуду зібрались люди із пакатами.

«У нас тут сьогодні проходить акція. Називається: «Я теж валив пам’ятник Жукову». Сьогодні в Харкові обирають запобіжну міру двом активістам. Зінченко Максиму. І саме тут ми знаходимося для цього, щоб їх підтримати», — каже громадський діяч Валентин Бистріченко.

Мешканця Харкова Максима Зінченка підозрюють у поваленні погруддя Георгія Жукова. Сталося все 2-го червня. Пам’ятник був встановлений на проспекті Петра Григоренка. Там у Палаці спорту пікетували з”їзд партії «Довіряй ділам». Її очолює мер Харкова Геннадій Кернес. Під час протесту погруддя знесли.

13-го червня підозру оголосили двом харків’янам Максиму Зінченку та В’ячеславу Дуді. До них прийшли із обшуками. Наступного дня під стінами Немишлянського відділу поліції відбувся пікет. Сьогодні на суді Зінченко каже: того дня на проспекті його не було.

«Вони мені показали фотографії, на яких якийсь молодий чоловік тримається за бюст Жукову. Там мотузка та все інше. Вони кажуть, що це я. Я був вдома. Це підтверджують сусіди. Дружина», — говорить підозрюваний у справі Максим Зінченко.

Те, що чоловік був вдома на суді говорить і його дружина.

«Ми весь день провели вдома. В обід, десь в районі 14.00, може трохи раніше — він вийшов мити свою машину. Потім він зайшов до кімнати, додому. Ми побули ще вдома, подивились напевно телевізор. Я не пам’ятаю. чи читали новини. і близько 16.30 сходили до магазину. Купували морозиво», — каже дружина підозрюваного Олена Совгиря.

Прокурор Анастасія Таран просить для Зінченка запобіжний захід — особисте зобов’язання.

«Із застосуванням заздалегідь заготовленої драбини та тросу Зінченко разом з невстановленою особою приставив драбину до монументу. По якій забрався на вищевказаний пам’ятник та зачепив до погруддя трос, кінець якого скинув», — говорить прокурор у справі Анастасія Таран.

Зінченко просить відхилити клопотання обвинувачення. Суддя йде до нарадчої кімнати, за годину — оголошує рішення.

«Дані про ухилення Зінченка від явки до слідчого у матеріалах справи відсутні. Підозрюваний має постійне місце проживання та родину, яка потребує його утримання. Раніше не засуджений. Яким чином Зінченко може перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином — у клопотанні не зазначено. У задоволенні клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобовязання відносно Зінченка Максима Анатолійовича — відмовити», — гововрить суддя Ірина Бондарєва.

Запобіжний захід Максимові Зінченку не вибирають.