60 хористів заспівали раптівку на майдані Конституції

16:37, 27 чер. 2019
 
60 хористів заспівали раптівку на майдані Конституції

60 хористів вийшли заспівати українські пісні на майдані Конституції. Цю акцію влаштували в рамках Літньої хорової академії. Проводять її третій рік поспіль, розповідає її засновник Олександр Тарасенко. Раніше вона була в Одесі та Львові, цього року — в Харкові.

«Це такий захід, раптівка як ми її називаємо. Бо флешмоб — далеко не українське слово. Вона нагадала всім нам про Сковороду-музиканта», — говорить Тарасенко.

Учні академії — студентів музичних вишів з Харкова, Києва, Одеси, Дніпра та Львова. Співали твори на слова Григорія Сковороди та «Щедрик» Миколи Леонтовича.

Дар’я Козик — одна з учасників. Вона займається музикою близько 18 років. Дівчина каже, навчається на відділеннях хорового диригування та сольного співу у Харківському національному університеті мистецтв імені Котляревського. 

«Ми дочекалися. Сьогодні це Харків, нарешті. За декілька репетицій ми зорієнтувались, і ось завдяки цій внутрішній енергії, цьому вогню та любові до хорового мистецтва ми зробили це — дуже швидко та із задоволенням», — говорить Козик.

Тривають заняття в академії лише тиждень, розповідає співорганізаторка акції Олена Грицюк.

«Цікавість в тому, що ці люди раніше ніколи не співали таким складом. Вони вперше зустрілися в понеділок. Була одна репетиція, ми з ними її провели за годину. Вони дуже швидко все зрозуміли, вловили. Нотний текст вони побачили, а наступного дня вже виступили», — каже Грицюк.

Такий проект з’явився на базі Всеукраїнського хорового товариства імені Миколи Леонтовича, яке з дві тисячі шістнадцятого року очолює Олександр Тарасенко.

«Хористи, вони разом йдуть в одному темпі, до однієї мети. І всі по своїй волі, по своїй волі, добровільно підкоряються дирегентові. Ми так хотіли це організувати, щоб студенти, які приїдуть з далекого східного Харкова до Одеси там, чи до Львова, або ж зі Львова до Харкова. Щоб ці люди, які ходять в різні храми, говорять різними мовами, зробили щось спільне. Ми таким чином склеюємо країну. Хай це невеличкий наш майданчик хоровий, але він дуже дієвий», — говорить Тарасенко.

Цієї суботи у Харківській філармонії студенти представлять фінальний концерт сучасної хорової музики за участі колективів й дирегентів України та світу.